CHINA: 15 ani de închisoare pentru un jurnalist acuzat că a denigrat Partidul Comunist

Bloggerul Chen Jieren, fost angajat al oficiosul Ziar al Poporului din China, a fost condamnat de tribunalul din comitatul Guiyang la 15 ani de închisoare, după un proces în care a fost judecat sub acuzatia de denigrare a Partidului Comunist și a guvernului de la Beijing.

Jurnalistul online a fost găsit vinovat, de asemenea, pentru incitare la revoltă, extorcare, comerţ ilegal şi corupţie, potrivit tribunalului, care i-a aplicat şi o amendă de 7 milioane de yuani, echivalentul a aproape un milion de euro.

Tribunalul a stabilit că, începând cu anul 2015, condamnatul a difuzat pe reţelele sociale „informaţii false” în scopul de a obţine prin şantaj bani de la persoanele vizate de articolele sale. Totodată, el „a atacat şi a denigrat Partidul şi guvernul, organele judiciare şi personalul lor”, potrivit curţii.

Într-un comunicat, asociaţia Chinese Human Rights Defenders a cerut regimului să îl elibereze imediat pe blogger.

Potrivit CHRD, Chen Jieren a fost arestat în vara lui 2018, împreună cu mai mulţi apropiaţi ai săi, la scurt timp după ce a difuzat pe site-ul său articole în care acuza de corupţie responsabili locali.

„Pedeapsa severă aplicată lui Chen reprezintă un avertisment clar pentru bloggerii independenţi şi pentru jurnaliştii-cetăţeni”, a comentat organizația.

Potrivit Reporteri fără Frontiere (RSF), China ocupă poziţia 177 din 180 în clasamentul privind libertatea presei la nivel mondial.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS