Chevron confirma ca se retrage din Romania

Reprezentanții companiei americane au anunțat că renunță la explorarea gazelor de șist în țara noastră.

Chevron a abandonat proiecte similare începute în Polonia, Ucraina și Lituania.

Compania obținuse autorizații pentru explorarea gazelor de șist în 3 perimetre din Dobrogea – la Vama Veche, Costinești și Adamclisi și în mai multe localități din Vaslui.

Amplasarea primei sonde la Pungești, în Vaslui a stârnit revolta localnicilor.

În repetate rânduri, au avut loc ciocniri violente între protestatari și forțele de ordine.

Oamenii au reclamat metodele dăunătoare mediului pe care le-ar fi folosit compania americană, în căutarea gazelor de șist.

Cercetări confidențiale

Chevron România anunță acum că renunță la explorarea gazelor de șist pe motiv că proiectul nu poate concura cu alte oportunități de investiții globale.

Datele obținute în urma explorărilor sunt confidențiale și rămân în custodia statului român, au precizat pentru agenția de știri Mediafax reprezentanții companiei.

În noiembrie anul trecut, premierul Victor Ponta spunea, într-o emisiune televizată, că nu sunt gaze de șist în România. (AUDIO)

Pentru unele guverne, retragerea Chevron din mai multe țări dar putea fi o dezamăgire, având în vedere că o eventuală exploatare a gazelor de șist ar fi putut ajuta Europa să depindă mai puțin de gazele din import, provenite, în special, din Rusia.

Sunt însă și țări, cum ar fi Franța și Bulgaria, care au interzis exploarea și exploatarea gazelor de șist, deoarece tehnica fracturării fracturării hidraulice, folosite în explorarea şi în exploatarea gazelor, ar dăuna excesiv mediului.