Confidenţialitate

Cheile Râmețului, un spectacol al naturii | GALERIE FOTO

Cheile Râmețului se deschid maiestuos, dând viață unui adevărat spectacol vizual, în special vara, când verdele intens al naturii te vrăjește irecuperabil.

Aflate la 4 kilometri distanță de Mănăstirea Râmeț din comuna Râmeț, județul Alba, Cheile Râmețului se parcurg prin traversarea cursului apei, doar pe timpul verii.

“Pe prima porțiune există o amenajare cu bride și cabluri de oțel care permit vizitarea cheilor pe timp de vară până la celebrul portal al cheilor și până la porțiunea numită la cuptor.

De aici încolo, vizitarea cheilor presupune traversarea pe cabluri suspendate și pe firul apei, în unele porțiuni apa ajungând până la 2 metri adâncime”, scrie pe panoul informativ de la intrarea pe chei.

„Cheile Râmețului reprezintă cel mai important obiectiv natural al părții centrale a Trascăului. Datorită elementelor pe care le găzduiește, Cheile Râmețului au fost declarate rezervație naturală complexă.

Rezervația reprezintă două masive săpate în calcare mezozoice jurasice, o zonă de chei, cu multe forme carstice, înconjurate de păduri, pajiști și fânețe”, potrivit panolului informativ.

Există două trasee pe Cheile Râmețului, spre sat Cheia. Unul pe firul apei, traseu ce se face în aproximativ 2 ore și este recomandat în sezonul cald, în perioadele secetoase, pentru a evita pericolul de viitură.

Cel de-al doilea traseu se numește “Brâna caprei”, se parcurge tot în aproximativ 2 ore și este recomandat doar turiștilor cu experiență și doar în sezonul cald.

*Vizitarea Cheilor Râmețului s-a realizat cu sprijinul agenţiei de turism Scorilo Travel Vacanţe.

Foto: Lavinia Dragomir