Confidenţialitate

Chef Cezar Munteanu ne-a dezvăluit secretul unui grătar bine făcut

Ești gata pentru tradiționalul grătar de 1 Mai? Dacă vrei ca această mini-vacanță să fie cu adevărat memorabilă, atunci urmează sfaturile primite de la Chef Cezar Munteanu, venite la pachet cu două rețete senzaționale, preparate pe grătar.

Secretul unui grătar bine făcut?

Cărbune de calitate, carne și condimente.

Rețetele preferate de preparat pe grătar:

Coaste cu scrijele de cartofi dulci

Secretul coastelor mele, adică gătite de mine: înainte de a baga coastele la cuptor, îndepărtați membrana de pe interiorul coastelor (acest lucru asigură căderea oaselor când sunt gata). Condimentați generos ambele părți cu sare și piper, dar pentru mai multă aromă și cu alte condimente preferate.

Acoperiți coastele cu foaie de copt și folie de aluminiu și lăsăți-le în cuptor, la o temperatură scăzută nu mai mult de 135 de grade C, timp de 3-4 ore, ca să fie fragede. Între timp, preagătiți sosul barbeque. Eu folosesc un sos barbeque clasic din:

  • 2 linguri zahăr brun nerafinat
  • 100 grame ketchup fără zahăr
  • 3 linguri oțet balsamic
  • 100 ml apă
  • 1 lingură sos Worcestershire
  • 2 ½ linguri muștar pudră
  • 2 linguri praf de usturoi
  • 2 linguri ceapă liofilizată sau fulgi
  • 2 linguri paprika afumată
  • 2 lingurițe sare afumată
  • piper proaspăt râșnit

Le amestecați pe toate, apoi le omogenizați cu un blender. Și sosul e gata!

Și dacă tot vă faceți pofta cu coaste de porc, nu pot să nu vă dau o variantă un pic mai sănătoasă la cartofii prăjiți. Scrijele de cartofi dulci.

În primul rând, ce sunt scrijelele? “Скрижаль” provine din rusă și înseamnă ceva scrijelit, tăiat subțire. Și cuvântul a fost adoptat și astfel va pot spune că sunt cipsurile moldovenilor. Apoi, de ce cartofi dulci? Pentru că sunt bogați în betacaroten, conțin multe vitamine, în principal vitamina C, dar și vitamina E și în special de acid folic (vitamina B9).

De asemenea, cartoful dulce este bogat în special în minerale: dintre care potasiu, magneziu, calciu, sodiu și fier, au un conținut ridicat de hidrați complecși de carbon, în special amidon, dar și un conținut bogat de fibre. Pe de altă parte, cartoful dulce are un conținut sărac în grăsimi și în proteine.

Avem nevoie de cartofi, eu am ales cartofi dulci și sare. Tăiați-i felii subțiri pe care le rumeniți în tigaie sau pe grătar. Coastele coapte în cuptor le mai rumeniți puțin (ori pe grătarul sfârâind sau la funcția grill a cuptorului), până capătă culoarea rumen-aurie, le ungeti generos cu sosul barbeque și gata!

Burger cu salată coleslaw

A doua rețetă propusă este un burger. Burger-ul pe care vi-l propun este din carne de curcan și nuci, lângă care vom pregăti o salată coleslaw, dar una în stilul meu.

De ce avem nevoie pentru 4 burgeri generoși:

  • 700 grame carne de curcan tocată
  • 1 feliuță de ardei gras roșu și una de ardei gras galben, tăiate brunoise
  • 1 morcov, dat pe răzătoarea mică
  • 50 grame nuci, tăiate grosier
  • 1/2 ceapă roșie, tăiată brunoise
  • chivas, câteva fire, tăiate foarte mărunt
  • 1-2 linguri cu ulei de măsline și usturoi, rețeta mea
  • sare, piper.

Pentru montat:

  • 4 chifle integrale
  • 8 felii de brânză Cheddar
  • 1/2 ceapă roșie
  • 1 roșie mai tare
  • castraveți acri, 200 grame
  • o mână de frunze de baby spanac

Mod de preparare:

Omogenizăm ingredientele pentru burgeri, după care lăsăm compoziția la rece timp de jumătate de oră, așa se vor modela mai ușor, după care formăm hamburgerii manual. Avem grijă să îi aplatizăm mai mult în centru pentru că au tendința să se umfle în partea centrală. Deci, mai subțire centrul decât marginile și vom obține hamburgeri cu o suprafață uniformă. Încălzim foarte bine grătarul, ungem hamburgerii pe ambele părți cu puțin ulei și îi frigem câte patru minute pe fiecare parte, îi lăsăm 1-2 minute să se răcorească. Apoi pregătim sosul.

Ingrediente sos:

  • avocado cuburi, 200 grame
  • iaurt grecesc, 10%, 200 grame
  • 2 linguri cu usturoi și ulei, rețeta mea
  • sare, piper

Mixăm în blender.

Salată coleslaw

Ingrediente menționate mai jos se amestecă delicat.

  • 1 varză albă mică sau ½ mare
  • 1 varză roșie mică sau ½ mare
  • 4 morcovi, curățați, tăiați julien sau dați pe răzătoarea mare
  • 1 ceapă roșie mare
  • ½ legătură pătrunjel verde, tocat mărunt
  • 1 lingură muștar de Dijon
  • 100 grame sos avocado, pregătit mai sus
  • 1-2 linguri cremă oțet de vin alb

După toate acestea, ne apucăm să montăm burgerii în chifle, astfel: chifla unsă cu sosul pregătit, punem frunzele de spanac, roșiile tăiate felii, castraveți acri, inele de ceapă roșie, sare, piper, după gust puțin muștar și chiftelele fierbinți pe care nu uitați să așezați feliile de brânză. Urmează capacul uns cu sos și… eu mănânc deja.

Locul perfect pentru un grătar de 1 Mai de poveste

În curte, nu sunt adeptul cotropirii naturii. Sau într-un loc bine definit de către autorități, în nici un caz în mijlocul pădurii sau pe malul apei, cu toate că romanul e frate cu codru’, da’mai puțin cu strânsu’ din codru!