Confidenţialitate

EMA: Cheagurile de sânge, efecte adverse foarte rare la vaccinul AstraZeneca

Agenția Europeană a Medicamentului a confirmat o legătură între serul AstraZeneca și cazurile de tromboze semnalate în mai multe țări.

Forul continental nu a recomandat, totuși, restricții la vaccinare. Apariția neobișnuită a cheagurilor de sânge devine astfel un efect advers foarte rar, care trebuie notat în prospect. Agenția a sfătuit medicii să își informeze pacienții de acest risc.

EMA a adăugat, însă, că nu retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca pentru că efectele sunt extrem de rare. Comitetul de siguranță al Agenției sfătuiesc producătorul ca acest risc să fie adăugat în prospect.

Beneficiile vaccinului AstraZeneca in preventia Covid 19 depășesc riscurile efectelor secundare. Acest vaccin s-a dovedit extrem de eficient. Previne formele grave ale bolii și spitalizarea. Salveaza vieți. Vaccinarea este extrem de importanta in lupta contra Covid și trebuie sa ne folosim de toate vaccinurile pe care le avem la dispoziție pentru a ne proteja de efecte devastatoare ale virusului, a declarat Emer Cook, directorul executiv al EMA.

Agenția Europenă a Medicamentului sfătuiește medicii să își informeze pacienții de posibilitatea apariției acestor cazuri, chiar dacă sunt extrem de rare. Până acum, majoritatea cazurilor au fost la femei sub vârsta de 60 de ani pe parcursul celor două săptămâni de după imunizare.

Este important ca atat persoanele vaccinate, cat si profesioniștii din domeniul Sănătății să fie conștienți de semnele și simptomele acestor cheaguri de sânge, care nu apar în mod obișnuit , pentru a putea interveni rapid ca sa minimizeze orice posibil risc, a adăugat Emer Cook.