Cezar Preda explică de ce liberalii ar trebui să aibă șefia Guvernului și a Camerei Deputaților | VIDEO

Alice Iacobescu şi Cătălin Striblea află ce se întâmplă în culisele politicii în Ediţia Specială, alături de Cezar Preda, lider PNL.

Situația tensionată dintre partidele de dreapta ar fi cauzată de USR Plus, este de părere Cezar Preda, care spune că cei din Alianță nu ar trebui să nominalizeze pentru moment anumite persoane pentru funcții cheie:

„E prima oară când întâlnesc o chestie nouă, când un partener de alianță îmi poziționează persoanele care ar trebui să fie pe anumite funcții. Cu niște oameni care au deja o vechime în Parlament, să te poziționezi, condițonând un partid mai mare ca tine, mi se pare că trebuie să distingem două chestiuni: ori ai interesul să nu faci, ori mai multe forțe doresc ca lucrurile să se ducă într-o direcție de suicid în partidul meu.”

Liderul PNL a mai spus că nu înțelege de ce Ludovic Orban a demisionat din funcția de premier și spune că președintele Partidului Național Liberal a făcut o greșeală prin acest gest:

„Nu înțeeg demisia domnului Orban, când îți asumi un rezultat al alegerilor, nu pleci din funcția executivă, pleci din funcția politică. Eu cred că aici a fost o greșeală, președintele partidului meu nu trebuia să-și dea demisia. M-am gândit că prevedea că vor fi probleme cu acest USR și a zis că las pe unul la Guvern și încerc să armonizez o înțelegere.”

În schimb, politicianul spune că partidele de dreapta fac „figuri”, în loc să termine cât mai repede negocierile pentru formarea unei coaliții de guvernare:

„PSD a câștigat, nominal, alegerile. Nu are o majoritate și atunci locul 2, 3 și mențiunea au au fost chemați de președintele Iohannis să formeze Guvernul. Domnul președinte și le-a asumat, iar noi ne ducem la președinte și facem figuri, talente. (…) Dacă până mâine nu se rezolvă și nu ies cu fumul alb, atunci președintele va ieși și se va implica.”

Cezar Preda a încercat să explice și de ce PNL merită să nominalize premierul și să ocupe și șefia Camerei Deputaților:

„Primul ministru e o chestiune care ține de nominalizarea domnului Iohannis. (…) Noi avem de sarcină să ne ocupăm de celelalte responsabilități. Noi discutăm de coaliție, care are un program de guvernare, un număr de miniștri.”

Dacă partidele de dreapta nu vor ajunge la un compromis, liderul PNL mai spune că nu ar fi excluse alegerile anticipate:

„Nu sunt deloc sigur că, odată făcute alegerile în decembrie, noi, patru ani lumea ne va lăsa în pace să facem ce vrem noi, indiferent că nu mai sunt alegeri. Nici asta nu cred. (…) Un spectru politic care nu reușește să se adune în jurul unui program coerent de guvernare nuare șanse să reziste patru ani, pleacă într-o lună.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală:

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS