Cetatea din Alba Iulia înconjurată de un șnur de mărțișor lung de trei kilometri

Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, cea mai mare cetate de tip Vauban din sud-estul Europei, care se întinde pe 110 hectare, a fost înconjurată, miercuri, de un șnur de mărțișor lung de trei kilometri, împletit de aproape 300 de persoane.

La acțiune au participat foarte mulți elevi de la școlile și liceele din Alba, cât și copii din centre de plasament.
”Am considerat că la început de primăvară este bine ca atât copiii din centrele de plasament și tinerii din localitățile din județul Alba să iasă în cea mai mare Cetate din România pentru o activitate de ordin civic și tradițional. Prin această acțiune am vrut să punem în valoare și Cetatea Alba Carolina”, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, Adrian Simion, unul dintre organizatori.

Pe lângă elevi, la acțiune au participat și locuitori din Alba Iulia, care au aflat de ea din presa locală, în total șnurul fiind împletit de aproape 300 de persoane.
Participanții au primit panglici albe și roșii, lungi de 10 metri, pe care le-au legat între ele.

La acțiune au participat și oficialități locale, între care primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, care le-a arătat copiilor cum trebuie împletit șnurul de mărțișor.
Copiii din centrele de plasament au primit, la final, o masă caldă și au asistat la o piesă de teatru.

Cetatea Alba Carolina este o fortăreață cu bastioane de tip Vauban, care are forma unei stele cu șapte colțuri. Aceasta a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea în orașul medieval Alba Iulia, având rol de fortificație strategică de apărare a Imperiului Habsburgic împotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman și de consolidare a puterii habsburgice pe plan local.

Cetatea Alba Carolina, proiectată de inginerul militar Giovani Morando Visconti, este nu doar una dintre cele mai impresionante cetăți din România, ci chiar cea mai mare fortificație de tip Vauban din întreaga Europă de sud-est, întinzându-se pe circa 110 hectare.

Fortăreața a împlinit anul trecut 301 ani de la punerea pietrei de temelie.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS