Confidenţialitate

Cererea de eliberarea a lui Dan Voiculescu, respinsă

Fostul senator, condamnat pentru corupție, are posibilitatea de a face o nouă solicitare în septembrie 2017.

Dan Voiculescu este încarcerat din august 2014 la Penitenciarul Rahova si are de stat zece ani la închisoare, pentru privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare.

Avocatul lui Dan Voiculescu a susținut că acesta a îndeplinit o parte importantă din fracţia minimă de pedeapsa prin scrierea unor lucrări ştiinţifice.

În plus, ar fi avut o atitudine corectă faţă de muncă si nu a fost niciodată sancţionat disciplinar.

Pentru a putea fi propus pentru liberare condiţionată, Dan Voiculescu trebuie să execute cel puţin o treime din pedeapsa de zece ani de închisoare.

Până în prezent acesta a executat doi ani şi patru luni.

De cealaltă parte, procurorul a susţinut că omul de afaceri nu trebuia să beneficieze de zilele acordate ca urmare a celor 11 cărţi scrise într-un singur an, întrucît sunt lucrări care fie nu îi aparţin, fie nu au fost făcute în penitenciar.

Reprezentantul DNA a adus și dovezi: nu există tabele de pontaj care să arate – pe zile- cîte ore a scris efectiv Dan Voiculescu.

Procurorul a demonstrat apoi în fața judecătorilor că pentru toate cele 11 lucrări, raportat la cele 73 de ore din pontaj, ar ieși că Dan Voiculescu a scris, în medie, o carte la 6 ore şi 4 minute, respectiv o pagină în două minute, ceea ce e imposibil, mai ales ca fostul senator nu a avut acces la calculator și nici cum să consulte o bibliografie de specialitate.

La solicitarea instanței, manuscrisele cărţilor lui Dan Voiculescu au fost aduse cu un cărucior în sala de judecată. Dan Voiculescu nu a participat la proces, el făcând o cerere să nu fie adus din închisoare.