Cererea ANI privind procesul lui Iohannis se judeca luni la ICCJ

ANI a cerut Instanţei Supreme să judece mai repede dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, considerând că termenul ar trebui să aibă loc înainte de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, nu la două zile după, respectiv pe18 noiembrie.

Candidatul ACL, Klaus Iohannis, află luni dacă procesul său privind incompatibilitatea se judecă după alegerile prezidențiale sau înainte.

Instanța supremă va analiza pe 27 octombrie cererea formulată de Agenția Națională de Integritate. ANI solicită preschimbarea termenului din dosar, stabilit de Înalta Curte pe 18 noiembrie, la două zile după al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

‘ANI a depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie mai multe documente în care susţine cererea de schimbare a termenului de judecată.’

Instanţa supremă urmează să decidă, astfel, dacă menţine data stabilită iniţial pentru judecarea dosarului lui Klaus Iohannis sau dacă procesul începe înainte de terminarea alegerilor prezidenţiale.

Instanţa supremă va decide definitiv dacă primarul Sibiului a fost în incompatibilitate în perioada în care a reprezentat municipiul în adunările generale ale acţionarilor societăţilor Apă Canal şi Pieţe sau dacă raportul ANI va fi anulat.

În 24 aprilie 2013, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate pentru că are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009.

În primă instanță, Klaus Iohannis a câştigat procesul intentat ANI, dar agenția a contestat decizia.