Confidenţialitate

Cererea 3 de plată din PNRR, de 2,7 miliarde de euro, nu este blocată, susține Adrian Câciu. Cele 3 motive pentru care CE ar fi blocat banii | AUDIO

Ce se întâmplă cu banii europeni? Ministrul Proiectelor Europene, Adrian Câciu, susține că nu este blocată a treia cerere de plată făcută de România din banii alocați prin Planul Național de Redresare și Reziliență. România a încasat deja primele două plăți, iar în decembrie a depus a treia solicitare. Surse politice declarau recent că solicitarea României ar fi blocată pentru că Guvernul nu a luat o serie de măsuri prevăzute în Planul de Redresare și Reziliență.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Cererea de plată 3 – în valoare de 2,7 miliarde de euro (n.r.) nu este blocată. Suntem în dialog constant cu reprezentanţii Comisiei Europene, aşa cum am fost la fiecare cerere de plată şi cum e parcursul firesc al aprobării îndeplinirii ţintelor şi jaloanelor din PNRR” – așa susține ministrul Proiectelor Europene.

Adrian Câciu arată că „fiecare Minister coordonator de reformă are dialog cu reprezentanții Comisiei. Precizează: „ne aşteptăm la finalizarea cu succes a procesului şi intrarea banilor în bugetul ţării”.

Cele 3 motive pentru care CE ar fi blocat banii

Explicațiile vin după ce surse guvernamentale citate de G4Media susțineau că cererea 3 de plată, trimisă de guvern la 15 decembrie, ar fi blocată din cauza următoarelor probleme:

  • Reforma companiilor de stat (inclusiv RAAPPS – instituţia care renovează viitoarea vilă de protocol a lui Iohannis, subliniază G4Media);
  • Pragul de 500.000 de euro venituri pentru încadrarea companiilor ca microîntreprinderi;
  • Numirile la vârful companiilor din energie, dar şi cu noii şefi ai AMEPIP, mega-agenţia care controlează firmele de stat.

Ce s-a angajat România să facă pentru a primi banii din cererea 3, de 2,7 miliarde de euro

Adoptarea Strategiei Forestiere, semnarea contractelor pentru 50% din lucrările legate de modernizarea infrastructurii feroviare, intrarea în vigoare a Legii privind apărarea şi securitatea cibernetică, reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale, 450.000 case de marcat conectate la sistemul informatic al Fiscului, lansarea unei proceduri de ofertare pentru echiparea sălilor de clasă cu mobilier.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Rata anuală a inflației, scădere ușoară în februarie față de aceeași perioadă din 2023. Făina și uleiul, printre alimentele pentru care românii au plătit mai puțin | AUDIO