Confidenţialitate

Ceremonii militare, de Ziua Veteranilor

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că joi, de la ora 8 și 30 de minute, va organiza o depunere de coroane, jerbe sau buchete de flori cu prilejul Zilei Veteranilor.

Ceremonia se va desfășura la Monumentul Eroilor Patriei amplasat în faţa Universităţii Naţionale de Apărare.

Ceremonii similare se vor desfăşura, pe parcursul lunii aprilie, în ţară şi în străinătate, la opere comemorative, cimitire şi monumente care omagiază sacrificiul militarilor români căzuţi în cel de-Al Doilea Război Mondial, potrivit MApN.

Tot joi, ministrul Nicolae Ciucă şi şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, vor participa la o întâlnire informală cu doi veterani de război, un elev de colegiu militar, un student militar şi un militar-veteran al teatrelor de operaţii.

Acţiunile dedicate Zilei Veteranilor de Război includ şi transmiterea în direct, în seara zilei de joi, pe pagina de Facebook a MApN, a Slujbei Deniei celor 12 Evanghelii de la Biserica Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, la finalul căreia preotul militar va transmite un mesaj veteranilor de război.

Totodată, MApN desfășoară campania ”Voci de dincolo de Veac”, prin care sunt culese poveştile de viaţă ale veteranilor de război, în vederea realizării unor materiale video cu caracter documentar.

La 29 aprilie se sărbătoreşte, în fiecare an, Ziua Veteranilor de Război, instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007. În toate garnizoanele din ţară au loc ceremonii militare şi religioase la monumentele dedicate eroilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, adunări solemne ale asociaţiilor de veterani de război, spectacole şi activităţi de îngrijire a monumentelor şi cimitirelor eroilor.