Ceremonie religioasă impresionantă în memoria victimelor atacului de joi din Barcelona

O ceremonie religioasă impresionantă a avut loc astăzi  în catedrala Sagrada Familia în memoria victimelor atacului de joi din Barcelona.

Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, regina Letizia, precum şi premierul Mariano Rajoy au luat parte, alături de câteva mii de oameni, la slujba oficiată la Barcelona în memoria celor 14 victime ale atentatelor  de joi.

La ceremonia de la Sagrada Familia, cardinalul  Juan José Omella, arhiepiscop de Barcelona, a făcut un apel la pace şi unitate, spunând că„ vom depăşi teama”. Cardinalul a transmis şi un mesaj din partea Papei Francisc în care Suveranul Pontif condamnă încă o dată violenţa.


Între timp, poliţia a descoperit că una dintre ţintele pe care le aveau teroriştii era chiar catedrala în care s-a ţinut astăzi slujba. O alta ar fi fost portul turistic din Barcelona. Într-o locuinţă din Alcanar, la 200 de kilometri sud-vest de capitala catalană,  au fost găsite 120 de butelii cu butan care urmau să fie folosite de celula teroristă.

Poliția spaniolă continuă să îl caute pe șoferul furgonetei care a intrat joi seară la Barcelona în mulțimea de pe La Ramba. Presa locală avansează ipoteza că acesta ar fi Younes Abouyaaqoub, de origine marocană. Tânărul de 22 de ani  locuia în oraşul Ripoll, de la nord de Barcelona și ar fi încă în viață.

Inițial, suspectul-cheie al atacurilor din Catalunya a fost considerat Moussa Oukabir, marocan în vârstă de 17 ani. Oficiali din poliția spaniolă au anunțat însă vineri noaptea că teoria cum că adolescentul ar fi fost şoferul furgonetei care a ucis 14 persoane și a rănit peste 130 “are în prezent mai puţină greutate”.

Este, în acest moment, și sigurul terorist căutat de poliția catalană. Autăritățile spaniole au arestat până acum patru spuspecți, iar pe alţi şapte i-au ucis.

Organizaţia teroristă Statul Islamic a anunţat că a comis atacul. Nu este însă clar dacă atacatorii au avut legături directe cu mişcarea.

Nivelul de alertă teroristă rămâne 4 din 5. Trebuie spus însă că Spania a păstrat acest nivel de vigilență constant de la atacul de la Madrid din 2014.

 

Cum arată La Rambla și centrul orașului Barcelona după atentatele teroriste – GALERIE FOTO

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS