Confidenţialitate

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la PyeongChang are loc vineri

Vineri, de la ora 13:00, ora României, are loc ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la PyeongChang.

PyeongChang 2018 va fi competiţia cu cel mai mare număr de evenimente feminine şi mixte din istoria Jocurilor Olimpice de iarnă. Din echipa olimpică a României pentru PyeongChang 2018 vor face parte 28 de sportivi, dintre care o rezervă, şi 27 de tehnicieni şi oficiali.

După două tentative de organizare ratate, în 2000 şi 2014, Coreea de Sud va găzdui în premieră o ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă. PyeongChang va fi al treilea oraş asiatic care organizează Jocurile de iarnă, după Sapporo în 1972 şi Nagano în 1998, ambele din Japonia. În plus, vor fi primele Jocuri Olimpice de iarnă organizate într-un oraş-staţiune din anul 1992.

Stadionul gazdă pentru ceremoniile de deschidere şi închidere ale Jocurilor Olimpice de Iarnă 2018 este PyeongChang Olympic Stadium. Lucrările la PyeongChang Olympic Stadium au fost finalizate după 22 de luni, construcţia începând în decembrie 2015.

Structurat pe şapte nivele, având un diametru de 72 metri, o bază concepută sub formă de pentagon de 58.790 metri pătraţi şi o capacitate de 35.000 de spectatori, stadionul este situat în Plaza Olimpica. Oficialii sud-coreeni susţin că cele cinci unghiuri ale arenei simbolizează obiectivele PyeongChang 2018: economia, mediul, IT, artele şi pacea. În apropiere s-au construit Pavilionul de Cultură, Pavilionul de Informaţie şi Tehnologia Comunicării şi “Medal Plaza”, locul unde se vor decerna medaliile olimpice.

Sunt două Sate Olimpice, PyeongChang şi Gangneung, în care vor locui sportivii şi tehnicienii care vor participa la Jocurile Olimpice de iarnă.

Printre cei peste 50.000 de participanţi, din 95 de ţări, se afla şi 28 de sportivi din România. Pentru prima dată, la Jocurile Olimpice de Iarnă PyeongChang vor participa sportivi din Ecuador, Eritreea, Kosovo, Malaezia, Nigeria şi Singapore, numărul participanţilor fiind unul record.

Antrenamentele oficiale au început cu 48 de ore înaintea festivităţilor de deschidere, în vreme ce ultimele medalii în probe de bob, schi fond şi hochei pe gheaţă se vor decerna chiar în ziua închiderii Jocurilor Olimpice de Iarnă 2018.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la PyeongChang va fi transmisă în România de TVR de la ora 13:00, iar la Eurosport 1 transmisiunea va începe la ora 12:45.

Ceremonia de Deschidere a Olimpiadei de Iarnă PyeongChang 2018 va putea fi urmărită și pe platforma Eurosport Player, iar aplicația Eurosport VR oferă utilizatorilor șansa de a trăi Ceremonia de Deschidere într-un mod deosebit, cu ajutorul unui format de realitate virtuală. Transmisiunea în VR va fi prima din seria de evenimente acoperite de aplicație în acest fel, urmând ca pe parcursul Jocurilor Olimpice să se transmită peste 50 de ore în direct în această formă, după cum anunță Eurosport.