Cercetatorul care a descoperit virusul Ebola nu se teme de izbucnirea unei epidemii majore in afara Africii

El propune ca vaccinurile care au dat rezultate la animale să fie testate și pe oameni.

Profesorul belgian Peter Piot spune că nu ar fi îngrijorat dacă s-ar așeza în metrou lângă o persoană infectată cu virusul Ebola, câtă vreme aceasta nu vomită pe el. Cercetătorul amintește că virusul se transmite prin contact cu fluidele corporale și cu sângele sau țesuturile infectate.

Într-un interviu pentru Agenția France Presse, omul de știință belgian a explicat că virusul s-a răspândit cu repeziciune în Africa din cauza sărăciei și a serviciilor medicale precare. În 1976, când a fost descoperit virusul, majoritatea persoanelor infectate erau femei de până în 30 de ani, ce frecventau o clinică de consultații prenatale. Virusul a fost transmis prin ace care nu erau bine dezinfectate și erau utilizate repetat pentru injecții făcute femeilor însărcinate.

Practicile funerare au dus și ele la răspândirea viruslui Ebola. Orice persoană care moare este spălată și acest lucru s-a făcut fără mănuși, prin contact direct cu trupul afectat de virus. Și chiar și în prezent, sunt utilizate puține echipamente de protecție.

Profesorul belgian propune să înceapă testarea pe oamenii din Guineea, Sierra Leone și Liberia unde virusul a făcut cele mai multe victime a vaccinurilor și a tratamentelor care au dat rezultate în cazul animalelor.