Confidenţialitate

Centrul Național al Dansului București, în grevă

Centrul Național al Dansului București intră, de miercuri, în grevă generală.

Conducerea instituției reclamă că, pentru al patrulea an consecutiv, bugetul a fost redus, “lăsând CNDB în pragul colapsului”.

“Instituția care cu doar 21 de angajați are grijă anual de mai bine de 300 de artiști din sectorul independent, derulând programe de spectacol și formare unice în România, se află în imposibilitatea de a opera funcțional. Astfel că managementul instituției, alături de angajați, au luat decizia de a intra în grevă generală. În pofida repetatelor solicitări către Ministerul Culturii de a aloca un buget care să permită funcționarea normală a instituției, CNDB este ținut în continuare într-o stare de precaritate”, se precizează într-un comunicat.

Centrul transmite că subvenția alocată pentru programele și proiectele sale pentru anul 2020 este cu 10% mai mică față de cea din 2019, când s-a atins recordul subfinanțării. În 2019, instituția a primit doar 200.000 lei pentru programe și proiecte din subvenție și a atras prin forțe proprii 450.000 lei din finanțări de la Administrația Fondului Cultural Național pentru a-și îndeplini misiunea.

“Ignoranța și indiferența cu care este tratată instituția din subordinea Ministerului Culturii au dus la următoarele declarații din partea Vavei Ștefănescu, manager CNDB: ‘De ani de zile purtăm un dialog surd cu Ministerul Culturii. În pofida tuturor rapoartelor de activitate și a rezultatelor pe care le prezentăm, a ideilor și soluțiilor pe care le propunem, ajung la concluzia că este evident că cineva din interiorul ministerului ne discriminează instituțional. Centrul Național al Dansului București nu mai are de dovedit că este o instituție-far și un model instituțional pentru domeniul cultural'”.

Managerul spune că instituția așteaptă explicații și răspunsuri la următoarele întrebări: “De ce este ținută această instituție în mizerabilitate și în incapacitatea de a-și dezvolta programele? Cine are interesul să țină această instituție în această stare? Care sunt criteriile de alocare a bugetelor? Care este studiul pe care ministerul l-a facut și prin care a constatat că se poate să dublezi suma (obligația) veniturilor proprii în condițiile în care subvenția scade, iar numărul de scaune în sală este același (76)?”.

Potrivit raportului Curții de Conturi a României pe anul 2018, publicat săptămâna trecută, la Centrul Național al Dansului București, entitate aflată în subordinea Ministerului Culturii și Identității Naționale, nu au fost respectate prevederile legale cu privire la regularizarea, la finele anului, a excedentului rezultat din execuția bugetului de venituri și cheltuieli, în limita sumelor primite de la bugetul de stat. Entitatea a solicitat anual o subvenție mai mare decât cea care ar fi fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor, fără să țină cont de faptul că avea încasări din veniturile proprii pe care nu le consuma în totalitate, rezultând în acest fel un excedent la finele anului, din subvenția supradimensionată, excedent care nu a fost restituit în întregime la bugetul de stat, în contul de unde a fost efectuată finanțarea și pe care, în mod nejustificat, entitatea îl tratează eronat, ca fiind excedent din venituri proprii. Nu a fost respectat cadrul legal cu privire la modul de efectuare a operațiunilor de inventariere a tuturor elementelor patrimoniale, notează Mediafax.

Pentru anul 2018 s-a constatat faptul că nu au fost respectate prevederile legale referitoare la organizarea și efectuarea acestei operațiuni, precum și la valorificarea rezultatelor inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, având în vedere aspecte precum: nu există liste de inventar de unde să rezulte că au fost verificate licențele, programele informatice, clădirile, echipamentele tehnologice, mobilierul, aparatura birotică. Nu a rezultat din inventariere care sunt bunurile verificate și locul de amplasare/depozitare. În procesul-verbal al Comisiei de inventariere sunt menționate doar simbolurile conturilor și valoarea acestora, nu și bunurile verificate. La nivelul entității există un registru al obiectelor de inventar, dar nu este completat din anul 2017.