Confidenţialitate

Centrul de reeducare din Vişeu de Sus a fost închis

Noutăţi în cazul adolescenţilor sechestrați și abuzați din centrul de reeducare din Vișeu de Sus. Centrul de reeducare din Vişeu de Sus a fost închis, iar cei 10 copii au fost trimişi în Germania însoţiti de tutorii legali.

Reprezentanţii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș au fost informaţi oficial despre închiderea activităţii instituţiei.

Înainte să ajungă în Germania adolescenţii s-au oprit să înnopteze în Slovacia, doar că acolo patru dintre ei au fugit.

Doi minori de 14 ani au fost găsiţi în gara din Praga, iar alţi doi majori s-au întors în România.

Percheziţiile au continuat şi ieri 9 decembrie a.c., în Vişeu de Sus. Procurorii DIICOT au dispus reținerea pentru 24 de ore a 3 persoane, printre care şi Marcel Vasile Iusco, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, favorizarea făptuitorului și abuz în serviciu.

Bărbatul, angajat al Direcţiei Copilului Maramureş ca asistent social a fost desemnat manager de caz pentru Projekt Maramureş” şi a permis astfel, membrilor grupului infracţional organizat să îşi desfăşoare activitatea infracţională sub o aparentă legalitate.

Mai mult, deși avea cunoştinţă că respectivul centru nu era licenţiat să funcţioneze în condiţiile impuse de lege ca şi serviciu rezidenţial, nu a luat măsurile necesare.

Totodată, nu a sesizat şi nu a solicitat lămuriri cu privire la copiii care erau daţi în familii, încălcându-se hotărârile judecătoreşti şi a întocmit rapoarte de control false.

În urma celor 12 percheziții pe raza localității Vișeu de Sus, au fost ridicate 12 laptop-uri, 13 telefoane mobile, memory stick-uri, calculatoare, 1 HD extern, 600 de euro, 4.400 de lei şi alte înscrisuri care aveau legătură cu cauza.

În cursul zilei de astăzi, cei trei inculpați urmează să fie prezentați în fața magistraților de la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, iar față de alte trei persoane procurorii DIICOT au dispus măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.