Confidenţialitate

Centrele pentru mari arși, amânate încă 3 ani. Ministerul Sănătății invocă pandemia și birocrația mai mare decât „voința politică” | AUDIO

Ministerul Sănătății a amânat din nou momentul până la care centrele pentru îngrijirea pacienților cu arsuri trebuie să fie gata. Noul termen pentru finalizarea a măcar 3 centre, la București, Timișoara și Iași, este finalul anului 2025, adică peste 3 ani și jumătate.

Ordinul care prevede această amânare a fost semnat de secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Tiberius Marius Brădățan.

„O primă explicație și este destul de simplu de înțeles este faptul că în cei 2 ani care au trecut în contextul stării de alertă, tot efortul medical a fost concentrat pentru susținerea luptei împotriva Covid-19, pentru a ieși din partea grea a acestei pandemii și atunci majoritatea fondurilor nu au fost direcționate către investiții. O altă explicație este că întotdeauna, din punct de vedere birocratic, lucrurile s-au mișcat mai greu decât a existat voința, dorința politică de a realiza aceste centre”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Sănătății.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Unele spitale tratează mari arși acum, dar ele nu funcționează în cadrul unor unități interne.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Tiberius Marius Brădățan, spune că dacă termenul pentru finalizarea marilor centre pentru arși nu ar fi fost amânat, atunci pacienții nu mai putea fi tratați nici măcar în aceste unități, inferioare centrelor:

„Prorogarea acestui termen a fost necesară pentru că, în absența ei, noi nu am mai fi putut trata pacienți arși pe teritoriul României, adică n-ar mai fi putut funcționa nici unitățile funcționale de arși pe care le avem în momentul de față, nici secțiile de chirurgie plastică care tratează pacienții arși. În ordin e prevăzut termenul de intrare în legalitate la o dată pentru toate aceste 3 tipuri de unități. E vorba și de centrele de arși, care sunt vârful de tehnică în ceea ce privește tratamentul pacientului ars, e vorba de unitățile funcționale de arși și e vorba de secțiile care tratează pacienți arși, din spitale clinice.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

După catastrofa de la Colectiv, 65 de persoane au murit, inclusiv în spitale, cu infecții instraspitalicești.

Parchetul General încă investighează felul în care victimele de la Colectiv au fost tratate în spitalele românești dar și transferul în străinătate al unora dintre răniți.

După incendiul de la Colectiv, toți miniștrii Sănătății au promis că în România, se vor construi centre dedicate pentru arși.

Joi, premierul Nicolae Ciucă a declarat că nu poate promite că un spital de arși va fi gata într-un an sau doi.

Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu