Celulă de criză la MAI după prăbușirea elicopterului SMURD

La Ministerul de Interne s-a constituit o celulă de criză, iar Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul MAI, se va deplasa la locul accidentului pentru a lua parte la anchetă.

Ministerul de Interne a anunțat că în jurul orei 15.00 autoritățile din Republica Moldova au confirmat că epava elicopterului SMURD a fost găsită într-o zonă împădurită, patru persoane fiind decedate. MAI a precizat că în jurul orei 14:23 s-a pierdut legătura radio cu elicopterul care acționa în Republica Moldova.

„La orele 15:00 am primit confirmare de la echipele sosite la fața locului, într-o zonă împădurită, că a fost găsită epava iar cele patru persoane de la bord sunt decedate. Secretarul de stat Raed Arafat se deplasează în Republica Moldova. Ultima inspecție perioadică a aeronavei EC 135 a fost făcută în februarie 2014. Toate aeronavele EC 135 au rămas la sol”, a declarat Monica Dajbog, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne.

Totodată, Ministerul a confirmat decesul celor patru membri ai echipajului. Pilotul avea o experiență de peste 4.000 de ore de zbor, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

”Despre aeronavă vă pot spune că este de tip Ec135 cu număr de înmatriculare 347, fabricat în august 2014 şi a cărei ultimă inspecţie perioadică a avut loc în februarie 2016. La bordul aeronavei se aflau patru persoane: pilot, copilot, medic şi asisten medical. Pilotul avea o vastă experienţă, având pe elicopter 4.181 de ore de zbor iar copilotul 1.480 de ore de zbor. Medicul avea o experienţă de cinci ani pe elicopterul SMURD, iar asistentul de 11 ani. Celula de criză convocată la MAI rămâne în continuare activată şi în legătură cu autorităţile din Republica Moldova implicate în cercetarea accidentului aviatic. Menţionez că cercetarea la faţă locului este coordonată de procurorul general interimar şi adjunctul şefului poliţiei naţionale din Republica Moldova”, a declarat Monica Dajbog.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Echipajul mai avusese o misiune în această dimineață, iar după ora prânzului fusese solicitat să intervină în cazul unui pacient care suferise un atac vascular cerebral. Aparatul de zbor a dispărut de pe radar înainte de ora 14 și 30 de minute.

„După predarea pacientei elicopterul decolează, alimentează şi pleacă din nou în jurul orei 14.10 către Cahul într-o misiune aeromedicală, pentru salvarea unui bărbat de 64 de ani cu accident cardiovascular. Înainte însă de a ajunge la pacient a avut loc accidentul.”, a mai spus Monica Dajbog.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Elicopterul SMURD a fost fabricat în august 2014. Ultima inspecție periodică a avut loc în februarie anul acesta. Toate aparatele de acest tip vor fi menținute la sol.

Procurorii Parchetului Militar au deschis un dosar penal pentru a investiga cauzele prăbușirii elicopterului SMURD in Republica Moldova, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

 

 

Nu în ultimul rând, purtătorul de cuvânt al ministerul de interne a anunțat că în momentul de față, structurile „desfășoară procedura de anunțare a familiilor celor patru membrii ai echipajului. Pentru anunțarea familiilor au fost formate echipe de psihologi și polițiști de la IPJ Iași”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS