Confidenţialitate

Celebrul ”timbru de mediu” se va transforma într-un abțibild

         Celebrul ”timbru de mediu”  se va transforma într-un abțibild care, în cazul mașinilor foarte poluante,  i-ar putea împiedica pe șoferi să circule în zonele foarte aglomerate dacă autoritățile locale vor decide acest lucru.

Proiectul ar urma să fie promovat prin ordonanță de urgență, potrivit unor informații obținute de agenția de știri Mediafax.

Proiectul arată că toate mașinile înmatriculate în România ar urma să aibă lipit pe parbriz un abţibild colorat, în funcţie de norma de poluare a motorului.

În forma propusă, toate service-urile care fac Inspecţia Tehnică Periodică ar urma să fie obligate să lipească pe parbrizul maşinii căreia i se face ITP-ul un abţibild colorat.

Vor fi cel puţin şapte tipuri de abţibilduri, fiecare având o culoare distinctă, pentru toate motorizările: de la Non-euro la maşinile electrice şi hibrid.

Conducătorii auto ar urma să achite contravaloarea abţibildului, aproximativ 3 lei şi manopera, probabil în jur de 1-2 lei, tarif pe care îl stabileşte fiecare staţie ITP.

Ministrul Mediului – Daniel Constantin – spunea recent că, în functie de norma de poluare, primăriile vor putea restricţiona accesul autoturismelor în anumite zone din oraş sau chiar în zonele verzi şi în ariile naturale protejate.

Astfel, de exemplu,  administraţia locală ar putea decide să permită accesul în centrul oraşului doar maşinilor cu normă de poluare de la Euro 4 în sus şi Eco. Pentru celelalte motorizări, se va plăti o taxă stabilită de fiecare autoritate locală.

Noile reglementări ar urma să treacă de Guvern chiar la sfârșitul lunii.