Celebrul scriitor irakian Alaa Mashzoub a fost asasinat

„Scena culturală l-a pierdut pe unul dintre autorii şi creatorii speciali”, a transmis ministrul irakian al Culturii şi Turismului, Abdul Amir al-Hamdani, într-un comunicat remis agențiilor de știri internaționale.

Alaa Mashzoub a fost asasinat sâmbătă chiar în faţa locuinţei sale din Karbala, după ce un atacator a tras asupra lui 13 focuri de armă.

Scriitorul absolvise în 1993 Facultatea de Arte Fine din Baghdad, a urmat apoi un doctorat și își începuse cariera lucrând pentru media locale. Alaa Mashzoub a scris mai multe romane care au ajuns să fie traduse în mai multe limbi, printre care se numără „Haosul naţiunii” şi „Crimă pe Facebook”. S-a remarcat pe plan internațional prin poziția față de violențele miliției islamiste, a corupției din Irak, dar și printr-un scandal în care a fost implicat în 2017 când și-a permis să facă o postare critică pe Facebook la adresa liderului spiritual suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khomeini.

Atentatul este unul dintr-o serie de atacuri comise asupra persoanelor care devin critice la adresa regimului sau a regulilor islamului. Anul trecut, în luna septembrie, o personalitate populară pe Instagram a fost ucisă în condiții care încă nu au fost elucidate. Tara Fares și-a pierdut viața în Baghdad.

Autoritățile din Irak au anunțat că au început o anchetă în cazul asasinatului comis asupra lui Alaa Mashzoub .

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS