Confidenţialitate

Celebra mască a lui Tutankhamon poate fi văzută timp de 3 luni la Biblioteca Națională a României

Expoziţia “Comorile Egiptului Antic” aduce în România celebra mască a Faraonului Tutankhamon, într-o replică fidelă, şi mumii autentice, fragmente dintr-un sarcofag, foi de papirus şi bijuterii.

Este una dintre cele mai importante expoziţii organizate vreodată în România. La București sunt expuse atât artefacte originale cât și replici fidele care oglindesc etapele de dezvoltare ale civilizaţiei Egiptului Antic, printre care masca Faraonului Tutankhamon, un fragment de sarcofag autentic, bijuterii, foi de papirus, ushabti-uri sau amulete care insoţeau defuncţii în viaţa de apoi își asteapta vizitatorii în București până pe 21 iunie 2018.

Colecţia formată dintr-un un număr impunător de exponate a fost pregatita de o echipă de 50 specialişti în domeniu – egiptologi, antropologi, istorici, arhitecţi şi designer-, iar artefactele expuse provin fie din colecţii private, fie sunt capodopere reproduse de experţi în cultura antică.

Artefactele vor fi expuse în mai două săli de la parterul Bibliotecii Naţionale a României şi sunt organizate pe zone tematice: viaţa cotidiană, arta războiului şi navigării, cele mai însemnate dinastii, spaţiu dedicat în special lui Tutankhamon, divinităţile Egiptului Antic, religia, ritualurile mortuare şi mumificarea.În diverse locuri din expoziție se găsesc coduri QR, care scanate cu smartphone-ul dau posibilitatea ascultării unui ghid audio.

Colecţia – care se află pentru prima dată în România – a fost pregatită de o echipă de 50 de specialişti în domeniu – egiptologi, antropologi, istorici şi arhitecţi.

Exponatele, care provin din muzee renumite şi din colecţii private, au o valoare inestimabilă şi de aceea pentru evenimentul de la Bucureşti au fost luate măsuri speciale de securitate.

Așa-numitele Comori ale Egiptului Antic, găsite în mormântul lui Tutankhamon, supranumit “regele-copil”, sunt găzduite în cea mai mare parte a timpului la Muzeul Egiptean din Cairo, inaugurat în 1902, în Piaţa Tahrir.

Mormântul lui Tutankhamon, supranumit “regele-copil”, a fost descoperit în anul 1922.

Este una dintre cele mai semnificative descoperiri arheologice ale secolului al XX-lea.

Mormântul faraonului Tutankhamon a rămas neatins vreme de 3.000 de ani, până când arheologul britanic Howard Carter a reuşit să îl găsească, după mulţi ani de săpături sterile.

Tutankhamon a domnit în Egipt în perioada 1336 î.e.n. – 1327 î.e.n., începându-şi domnia în jurul vârstei de 8 sau 9 ani. Istoricii spun că ar fi fost fiul lui Akhenaten, cunoscut sub denumirea de “regele eretic”. Tutankhamon s-a căsătorit cu sora lui vitregă, Ankhesenpaaten, şi avea vârsta de 17 sau 18 ani atunci când a murit. Cauza morţii sale a rămas până în zilele noastre un mister – ar fi putut să fie asasinat sau să fi murit din cauza unor răni suferite la o partidă de vânătoare.

Despre masca funerară din aur a lui Tutankhamon, care are o vechime de peste 3.000 de ani, s-a spus în urmă cu câțiva ani că ar fi fost iremediabil distrusă în timpul unei operaţiuni de reparare.

Specialiştii Muzeului Egiptean din Cairo au negat, însă, această informație.