Cele mai importante surse alimentare pentru vitaminele A, D, E și K

Vitaminele asigură o bună funcționare a corpului nostru. Lipsa chiar și a unei singure vitamine din organism poate provoca probleme importante de sănătate. De aceea, este important să cunoaștem atât rolul vitaminelor, sursele alimentare ale acestora, cât și felul în care se absorb din tubul digestiv. Iar în ceea e privește absorbția vitaminelor A, D, K și E, numite și vitamine liposolubile, este necesar să menționăm importanța grăsimilor sănătoase.

Astfel, absorbția vitaminei A are loc în prezența grăsimilor sănătoase din dietă, provenite din fructe, legume, produse animale și uleiuri vegetale. Vitamina A este importantă pentru sănătatea ochilor, dinților, oaselor și a pielii.

Vitamina A protejează mucoasa tubului digestiv, dar și pe cea urogenitală sau respiratorie.

Vitamina D este esențială pentru creștere și dezvoltare, oase puternice și o stare de sănătate bună. Ea permite absorbția corespunzătoare din intestine a calciului și fosforului, iar sinteza ei are loc in piele in cea mai mare parte sub influenta razelor solare. Cele mai bune surse alimentare de vitamina D sunt: peștele, gălbenușul de ou, lactatele, ficatul de vită, cerealele și nucile.

Vitamina K menține sănătatea sistemului cardiovascular, previne hemoragiile, combate afecțiunile pielii și chiar poate împiedica formarea pietrelor la rinichi. Cele mai bune surse de Vitamina K sunt: patrunjelul, spanacul, varza de Bruxelles,fasolea verde și sparanghelul.

Vitamina E este un antioxidant important cu rol în susținerea sistemelor: nervos, vascular și reproducător. Putem găsi această vitamină în fructele de avocado, oleaginoase, cereale integrale, precum și în anumite uleiuri vegetale (porumb, rapiță, floarea soarelui).