Confidenţialitate

Cel puțin 15 oameni au murit în Congo, după erupția puternică și bruscă a vulcanului Nyiragongo | VIDEO

Cantități uriașe de lavă au luat cu asalt mai multe sate din estul Congo. Peste 500 de case au fost distruse, spun oficiali și martori, potrivit cotidianului britanic The Guardian.

Vulcanul este situat la 10 km de orașul Goma. Erupția Nyiragongo a făcut ca aproximativ 5.000 de persoane din așeazare să fugă peste granița din apropiere, în Rwanda.

„Am văzut un cartier întreg care a dispărut. Toate casele au ars”, a spus un martor.

Alte 25.000 de persoane au căutat refugiu spre nord-vest, în Sake, a anunțat Organizația Națiunilor Unite. Agenția pentru copii a ONU atrage atenția că 170 de copii sunt de negăsit în urma haosului creat după erupție.

Durere și incertitudine în satele apropiate de vulcan. O localnică le-a povestit jurnaliștilor The Guardian că a reușit să fugă din calea erupției, cum și-a salvat copilul, dar că părinții ei au murit după ce casa în care locuiau a fost cuprinsă de lavă.

Femeia a spus că a încercat să-și salveze tatăl, dar nu a fost suficient de puternică pentru a-l muta.

„Cer ajutor pentru că tot ce aveam a dispărut. Nu mai avem nici măcar o oală. Acum suntem orfani și nu avem nimic”, a spus femeia, în timp ce-și strângea copilul în brațe.

The Guardian scrie că fumul este în continuare gros în zonă, iar autoritățile încă încearcă să întocmească un bilanț al victimelor și al pierderilor materiale.

Rămași sub cerul liber  și fără ajutor, „oamenii se panichează și sunt flămânzi”, spune un localnic.

Localnicii se plâng că nu au fost avertizați înaintea erupției. Muntele Nyiragongo este unul dintre vulcanii cei mai activi ai lumii.

Existau îngrijorări că activitatea sa nu a fost monitorizată corespunzător de observatorul local, după ce Banca Mondială a redus finanțarea pe fondul acuzațiilor de corupție. Într-un raport din 10 mai, observatorul a avertizat că activitatea seismică la Nyiragongo a crescut.

Foto: Twitter / Heritage of African Jungles Tours & Safaris