Cel putin 100 de oameni, din care 80 copii, au fost ucisi in Pakistan

Mai mulți bărbați înarmați au pătruns într-o școală din nord-vestul țării, unde învață copiii militarilor. Atacul a fost revendicat de Mișcarea Talibanilor din Pakistan, principala grupare islamistă din țară.

La momentul atacului, în școala din Peshawar, cel mai important oraș din nord-vestul Pakistanului, se aflau 500 de persoane, profesori și elevi. Unii dintre ei au fost evacuați, dar pentru alții a fost prea târziu.

În Pakistan, au mai fost atacuri, dar niciunul de aceste proporții, mai ales că au fost uciși foarte mulți copii – au relatat jurnaliștii CNN. Majoritatea copiiilor uciși au între 12 și 16 ani. Printre morți, se află și profesori. Zeci de răniți, majoritatea copii, au fost transportați la spital.

Potrivit unui oficial pakistanez, au fost 6 atacatori, care au intrat în școală înarmați și îmbrăcați în uniforme militare. La scurt timp, s-au auzit focuri de armă și explozii. Clădirea a fost apoi înconjurată de forțele de securitate, în încercarea de a-i prinde pe rebeli.

Atacul a fost revendicat de talibanii pakistanezi care au anunțat că doresc să se răzbune pentru ofensiva militară începută împotriva lor. Un purtător de cuvânt al Mișcării Talibanilor, principala grupare islamistă din Pakistan a confirmat că au fost 6 atacatori, inclusiv lunetiști și kamikaze. El a precizat că la școala unde a avut loc atacul învață copiii mai multor oficiali de rang înalt din armată. Totuși, acesta susține că le-ar fi ordonat atacatorilor să tragă asupra elevilor adulți și să ierte copiii, chiar dacă printre ei s-ar număra și copiii șefului armatei și cei ai premierului.

Armata din Pakistan a lansat o ofensivă de amploare împotriva Mișcării Talibanilor, aliat al rețelei teroriste Al-Qaida și care a început așa numit-ul război sfânt împotriva guvernului de la Islamabad încă din 2007. În ultima acțiune militară desfășurată de armată în apropiere de granița cu Afganistan, sute de luptători talibani au fost uciși.