Confidenţialitate

Cel mai renumit concert de muzică clasică din lume este Concertul de Anul Nou de la Viena

Peste un miliard de oameni din toată lumea urmăresc în prima zi a anului cel mai renumit concert de muzică clasică din lume.

Este vorba de Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena, care se desfășoară în fiecare an pe 1 ianuarie, în Sala de Aur (Goldener Saal) din Wiener Musikverein.

Concertul este transmis în direct în peste 92 de țări, prin peste 90 programe de televiziune si 350 posturi de radio de pe intregul glob.

Concertul de Anul Nou de la Viena este difuzat în direct și în Statele Unite ale Americii, în China, Japonia, Australia, în mai multe țări din Africa sau din America Latină.

Concertul de Anul Nou din Viena începe la ora 12 și 15 minute, și durează 2 ore și jumătate.

Sala de Aur a clădirii “Wiener Musikverein”, unde au loc Concertele, este renumită pentru acustica sa deosebită.

Are 1.744 de locuri și poate să găzduiască și peste 300 de spectatori în picioare.

Sala este împodobită cu foarte multe decorațiuni florale, care sunt oferite începând din 1980, de orasul San Remo din Italia.

În 2011, de exemplu, peste 30.000 de flori au decorat Sala Mare a “Wiener Musikverein” .


Foto: musikverein.at

Primul Concert de Anul Nou al Filarmonicii din Viena a avut loc pe 31 decembrie 1939 si a fost condus de dirijorul Clemens Krauss.

Concertul a fost numit mai tarziu “Concertul extraordinar” sau “special” .

Programul Concertului de Anul Nou cuprinde cele mai faimoase valsuri și operete ale familiei Strauss .

În partea a doua a spectacolului, perechi de balerini de la Opera de Stat din Viena dansează în diferite locuri din Viena, iar în timpul concertului, telespectatorii pot admira peisaje alpine și imagini cu Fluviul Dunărea.

Concertul se termină totdeauna cu o serie de bis-uri după programul principal. Apoi muzicienii urează în cor audienței un an nou fericit și încheie concertul cu Valsul Dunărea Albastră al lui Johann Strauss II urmat de Marșul lui Radetzky.

În timpul acestei ultime piese, audiența aplaudă în ritmul melodiei iar dirijorul se întoarce să dirijeze audiența în locul orchestrei.

Bilete pentru acest spectacol se procură destul de greu. Se fac înscrieri cu un an înainte, în perioada 2 – 23 ianuarie.

Viena atrage și foarte mulți turiști care doresc să participe la renumitul concert.

Concertul de Anul Nou de la Viena, transmis în direct și în România

Cel mai mediatizat concert al tuturor timpurilor va putea fi urmărit în direct și în România de la ora 12.15, în prima zi a lui 2019, potrivit unui comunicat al postului public transmis Europa FM. Concertul de Anul Nou de la Viena va fi transmis în direct la TVR 1 și TVR HD.