Cel mai mare sigiliu imperial chinezesc, vândut la licitaţie cu 11,8 milioane de dolari

Cel mai mare sigiliu imperial chinezesc, folosit de împăratul Kangxi, monarhul cu cea mai îndelungată domnie din istoria Chinei, a fost cumpărat de un colecţionar asiatic cu suma de 11,8 milioane de dolari, miercuri, la o licitaţie organizată de casa Sotheby’s la Hong Kong, informează Reuters.

Preţul de vânzare ocupă locul al treilea în topul celor mai mari sume plătite vreodată la o licitaţie pentru un sigiliu imperial chinezesc.

De asemenea, a stabilit un record de preţ pentru un sigiliu sculptat special pentru împăratul Kangxi, care a domnit în China din 1661 până în 1722.

”Cele patru caractere de la baza lui conţin mesajul «jingtian qinmin», care înseamnă «respectă cerul şi serveşte poporul»”, a explicat Nicolas Chow, directorul internaţional al casei Sotheby’s şi preşedintele departamentului de artă chineză din cadrul aceleiaşi case de licitaţii.

”Mesajul cristalizează cu adevărat o teorie politică din China, potrivit căreia cerul îşi transferă puterile asupra unui conducător care este cinstit şi binevoitor”, a adăugat Nicolas Chow.

Evenimentul de miercuri a închis tradiţionala licitaţie de primăvară organizată la Hong Kong de casa Sotheby’s.

La rândul ei, casa Christie’s va organiza o licitaţie de primăvară la Hong Kong în perioada 27 mai – 1 iunie.

Foto: captură video