Cel mai lung mărţişor din lume este expus la Buzău

Cel mai lung mărţişor din lume, atestat de Guiness Book, cu o lungime de 17 kilometri, a ajuns în România şi poate fi văzut până la sfârşitul lunii martie la Muzeul Judeţean Buzău.

Mărţişorul gigant a fost realizat de localnicii din Vidin, Bulgaria, care au început să-l confecţioneze în urmă cu un an.

Şnurul alb-roşu a fost expus marţi în Piaţa Dacia, din centrul Buzăului, fiind prezentat sub forma unui mănunchi de fire, ţinut pe brate de 18 dansatori din ansamblul Plaiurile Mioriţei, îmbrăcaţi în straie populare, scrie New.ro.

Cei 18 dansatori au pornit pe străzile oraşului, parcurgând pe jos, cu mărţişorul pe braţe, circa 2 kilometri până la Muzeul Judeţean, acolo unde mărţişorul inedit va fi expus până la sfârşitul lunii martie.

cel mai lung martisor din lume

„Este cel mai lung mărţişor din lume, atestat prin certificat Guiness Book, este prima dată când e adus în România graţie unui parteneriat între România, în speţă Muzeul Judeţean, Bulgaria, Serbia şi Macedonia, este un efort pe care îl facem şi care sper să conteze în incercarea de a introduce tradiţia mărţişorului în patrimoniul imaterial UNESCO.

Sperăm să aibă impact, să readucem tradiţia, să conservăm autenticul. Îi invităm pe toţi cei care vor să vadă cel mai mare mărţişor din lume să vină la Muzeul Judeţean, unde îl ţinem până la finele lunii martie”, a spus directorul Muzeului Judeţean, Laurenţiu Grigoraş.

Mărţişorul a mai fost expus la Skopje, Republica Macedonia, şi în oraşul bulgăresc Vidin.