Cel mai cunoscut urs din România, lasat în voia sorții

Oficialii Ocolului Silvic Râşnov au cerut relocarea ursului Ionică în Rezervaţia de la Zărneşti, însă cererea a fost respinsă de Ministerul Mediului pe motiv că relocarea trebuie făcută pe același fond cinegetic.

În prezent se așteaptă răspunsul Ministerului în vederea schimbării locului de relocare.

Ursul Ionică ar fi trebuit să fie relocat în Rezervația de la Zărnești.

Această mutare întârzie pentru că Ministerul Mediului spune că relocarea trebuie făcută pe același fond cinegetic, adică în Rezervația din Râșnov.

În cazul în care nu se va da avizul pentru ca ursul să fie introdus în Rezervația de la Zărnești, el va fi împușcat, după cum explică Paula Ciotloș, vicepreşedintele Asociaţiei „Milioane de Prieteni”.

„Relocarea pe același fond cinegetic nu dă rezultate. Ursul se întoarce în același loc, în aceeași zonă, unde este învățat și unde a fost obișnuit. Și atunci vor fi niște activități de relocare pe același fond cinegetic, probabil inutile. Și dacă între timp tot nu se obține avizul de scoatere din fondul cinegetic și introducerea în rezervația de urși, cel mai probabil va fi împușcat și el. Dacă în acea zonă, în jurul acelei cabane, cabana Postăvaru, nu se va instala un gard electric, care să îi țină pe urși la distanță, chiar dacă cei de la Ocolul Silvic Râșnov vor scoate din zonă acest urs, vor veni alți urși.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ursul, botezat de localnici „Ionică”, era un vizitator permanent al Cabanei Postăvarul și al pârtiei Drumul Roșu din Poiana Brașov.

Are 4 ani, iar până acum nu a dat semne de violență. Uneori intră în clădiri și fură bomboane sau zahăr.

Turiștii au anunțat autoritățile, însă cu toate că a fost alungat, mereu a revenit.

Un caz similar a fost în 2017 când un alt urs pe nume „Clopoțel” a fost împușcat în final după ce a fost relocat de trei ori la altitudine în Râşnov, dar s-a întors de fiecare dată în zonele locuite.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS