Cel mai bătrân arbore din lume: 9.550 de ani – GALERIE FOTO

Un molid norvegian este considerat cel mai bătrân arbore din lume. Are vârsta de 9.550 ani și continuă să crească în Suedia.

Vârsta arborelui, descoperit în 2004 de către profesorul de geografie fizică Leif Kullman, de la Universitatea Umeå din Suedia, a fost stabilită prin datarea cu radiocarbon.

Partea vizibilă, de aproximativ patru metri, a molidului nu este foarte veche, însă rădăcinile lui sunt în continuă creștere de 9.550 de ani, potrivit echipei de cercetători condusă de profesorul Kullman.

”Pomul de Crăciun” trăiește la o altitudine de 910 metri, în provincia Dalarna, și a fost botezat ”Old Tjikko”, după câinele lui Leif Kullman, un husky siberian.

”În timpul Epocii de Gheață, nivelul mării era mai scăzut cu 120 de metri față de momentul actual, iar teritoriul pe care este astăzi Marea Nordului, în acea epocă era ocupat de pădure. Vânturile și temperaturile scăzute au făcut ca Old Tjikko să aibă însușirile unui bonsai… arborii mari nu ajung la o asemenea vârstă” a explicat profesorul Kullman pentru tabloidul suedez Aftonbladet.

cel mai batran copac din lume suedia (3)

Foto: Karl Brodowsky

cel mai batran copac din lume suedia (1)

Foto: Carkrull

 

cel mai batran copac din lume suedia (2)

Foto: Petter Rybäck

cel mai batran copac din lume sueda

Foto: Patrik Qvist

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS