CEJ: Reformele judiciare din Polonia au încălcat legislaţia comunitară

Unele prevederi ale reformei justiției din Polonia, realizată de Guvernul de la Varșovia în 2017, prin care vârsta de pensionare a judecătorilor a fost redusă, încalcă legislația europeană, a stabilit marți Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Hotărârea instanței reprezintă o înfrângere usturătoare pentru formațiunea eurosceptică Dreptate și Justiție, aflată la guvernare la Varșovia, angrenată într-o dispută cu Comisia Europeană pe tema reformei justiției.

Executivul UE susține că reforma subminează independența magistraților.

În 2017, formațiunea Dreptate și Justiție a adoptat o lege prin care vârsta de pensionare a judecătorilor și procurorilor a fost redusă, inclusiv a membrilor Curții Supreme, în mod diferențiat în funcție de sex.

De asemenea, ministrul Justiției, un post ocupat de o persoană numită politic, a primit puterea de a prelungi durata mandatului judecatorilor dincolo de vârsta de pensionare.

“(Polonia) … nu și-a îndeplinit obligațiile în temeiul legislației UE, în primul rând, prin stabilirea unei vârste diferite pentru bărbații și femeile care au fost judecători sau procurori publici în Polonia și, în al doilea rând, prin reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor, iar în același timp conferind ministrului Justiției puterea de a extinde perioada de activitate a acestor judecători”. a explicat Curtea de Justiție a UE.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS