“Cei trei muschetari”, condamnaţi pe viaţă pentru plănuirea unui atac terorist

Teroriștii cunoscuți sub numele de “Cei trei muschetari” au fost condamnaţi pe viaţă pentru plănuirea unui atac inspirat de extremismul islamic.

Aceștia plănuiau să omoare polițiști și militari din Marea Britanie folosind un satâr și o bombă.

Un al patrulea bărbat, care a fost recrutat mai târziu în complot, a primit 15 ani de închisoare.

Toți inculpații condamnați sunt cetățeni britanici musulmani (sursa foto: West Midlands Police).

Ei au fost arestați în august, anul trecut, după ce MI5 a descoperit în mașina unuia dintre ei arme, un dispozitiv exploziv improvizat  şi un cuţit de bucătărie din metal pe lama căruia era scrijelit cuvântul „kaffir” – necredincios, în arabă.

Doi dintre condamnați au mai primit pedepse pentru fapte similare în 2012 – ei participaseră la o tabără de antrenament în Pakistan. Odată trimiși la închisoare, l-au cunoscut pe cel care avea să devină al treilea “partener”.

Acesta fusese încarcerat pentru posesie de documente ale organizației teroriste Al-Qaida în care se explica modul de fabricare a explozibililor. Împreună, cei trei deținuți au început să elaboreze un plan pentru un viitor atentat.

O parte din proces s-a derulat în secret din motive legate de securitatea naţională. Cei trei teroriști condamnați pe viață  vor putea cere să fie eliberați condiționat după 20 de ani de detenţie.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS