Cei trei copii și oamenii care le-au întins o mână de ajutor

Emilian, Mirela și Ana trăiesc împreună cu părinții lor într-o cameră minusculă, dintr-o clădire abandonată care s-ar putea prăbuși oricând. Evident, despre curent, canalizare sau gaze nici nu se pune problema.

Spre norocul lor, trăim în Era Internetului. Lucrurile au început să se schimbe în bine după ce doi jurnaliști inimoși din Constanța au scris pe Facebook despre situația copiilor.

„Era iarnă. Era 6-7 seara. Nu era lumină, nici pe stradă, nici în casa în care locuiau ei. Am intrat într-o cămăruță mică de câțiva metri pătrați. Când am deschis ușa, a ieșit un fum foarte gros. Mirosea a cauciuc. Era destul de cald înăuntru, dar abia reușeam să disting fetele oamenilor. Erau acești 3 copii micuți, pe atunci aveau 2, 4 și 5 ani, cam așa. Cea mai mică, Ana, avea doi ani. Chiar și prin fum, Ana mi se părea o prințesă foarte frumoasă”, își amintește jurnalistul Cristian Leonte ziua în care i-a cunoscut.

 Trei copii care locuiesc și acum într-un conac abandonat de la marginea orașului Constanța, fără curent, apă, canalizare sau gaze. Între timp, Ana a împlinit 5 ani și se bucură de câte ori Cristian îi face o vizită.

„Se joacă cu noi, ne gâdilă. Ne întreabă ce facem și vrea să vadă ce am lucra”, spune Ana, în vârstă de cinci ani.

 Tot acum patru ani, Emilian, Mirela și Ana au cunoscut-o pe jurnalista Andreea Pavel. Condițiile în care trăiau copiii au impresionat-o până la lacrimi pe jurnalista din Constanță, care a decis să ajute cum poate. În plus, a mediatizat cazul.

„Foloseau o baterie, la care improvizau un sistem, un circuit electric. Nu știu, nu mă pricep. Așa își asigurau, ocazional, puțina lumină. În rest, nu avea nicio formă de electricitate. Acum, o familie generoasă le-a cumpărat un generator și aragaz și frigider și mașina de spălat semiautomată. Nu le folosesc tot timpul”, a spus Andreea Pavel.

E drept că generatorul funcționează cu benzină, și familia nu își permite să îl alimenteze prea des. Dar în afara aparatelor electrocasnice, familia a mai primit tot felul de lucruri, ghiozdane, încălțăminte, paturi supraetajate.

Ghiulfer Predescu, corespondentul Europa FM în Constanța, s-a alăturat cauzei în toamna trecută.

„M-a frapat curățenia. Copiii erau curat îmbrăcați. Cu mânuțele curate. – Ți-au cerut ceva? – Ah, nici vorbă. Chiar am întrebat-o pe cea mică ce și-ar dori de Crăciun și a răspuns că bobițe pentru Fifi, pisica de care avea grijă”, a spus Ghiulfer Predescu.

 De altfel, și Andreea Pavel a primit de la Emilian un motan, de care baiatul de 10 ani s-a despărțit cu greu. Știa însă că pisicii i-ar fi fost mai bine în noua lui casă și oricum, el și surorile lui au tot primit cadouri. Așa că era cazul să întoarcă o parte din binele primit.

Cât despre Andreea Pavel, Cristian Leonte și Ghiulfer Predescu, aceștia spun cu modestie că au fost simpli mesageri. Și că unei familii atât de frumoase, care luptă zi de zi pentru o viață mai bună, trebuie să îi surâdă soarta mai devreme sau mai târziu. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS