Cei ce răspândesc boli contagioase riscă până la 15 ani de închisoare

Trei senatori liberali inițiază modificarea Codului penal pentru majorarea pedepselor în cazul celor care răspândesc bolile contagioase.

Proiectul prevede închisoare între trei și zece ani pentru cei care infectează două sau mai multe persoane, și între cinci și 15 ani de închisoare, dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei.

Alina Gorghiu, Iulia Scântei și Daniel Fenechiu consideră că în contextul epidemiei de coronavirus, pedepsele pentru zădărnicirea combaterii bolilor trebuie înăsprite.

Astfel, dacă o persoană nu respectă măsurile de prevenire sau combatere a bolilor infectocontagioase, riscă o pedeapa cu închisoarea de la șase luni la doi ani, sau amendă.

Dacă persoana este suspectată sau confirmată medical ca fiind infectată, atunci pedeapsa este închisoarea de la un an până la cinci.

Dacă – în plus – fapta acesteia a dus la răspândirea unei boli infectocontagioase sau infectarea unei alte persoane, pedeapsa crește de la doi la șapte ani de închisoare.

În cazul în care a infectat două sau mai multor persoane, proiectul prevede de la trei la zece ani în spatele gratiilor.

Iar dacă victima a murit, cei care răspândesc intenționat boli contagioase vor primi de la cinci la 15 ani de închisoare.

Cine ascunde informații despre posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană suspectă sau infectată cu o boală contagioasă, riscă închisoarea de la unu la cinci ani.

Iar dacă infectează personalul medical, limitele de pedeapsă se majorează cu jumătate.

Inițiativa senatorilor liberali vine după o solicitare a Asociației Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor, care a propus ca pedepsele să crească progresiv în cazul celor care nu respectă măsurile de izolare la domiciliu sau carantina instituționalizată.

Procurorii și senatoarea PNL Alina Gorghiu amintesc că aceste propuneri sunt inspirate din cazul Gerota, în care un fost polițist nu a spus că a fost în Israel, și internarea lui s-a transformat într-o sursă de infecție: bărbatul a îmbolnăvit peste 50 de persoane.

„Ceea ce a pus însă capac a fost românul care, deși știa că e infectat, s-a urcat într-o aeronavă cu 60 de pasageri, punând în pericol sănătatea și poate chiar viața acestora. Sunt fapte grave, iar regimul sancționator din România este mult prea blând”, a scris Alina Gorghiu pe Facebook.

Noul coronavirus a infectat peste 200.000 de persoane la nivel mondial. Bilanțul deceselor a depășit pragul de 8.000.

Covid-19 a apărut în China, în decembrie 2019. În prezent, Europa este epicentrul pandemiei.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS