Confidenţialitate

Cei care vor să devină magistrați ar putea să fie supuși unui test psihologic

Asta prevede un proiect de modificare şi completare a legilor justitiţiei lansat în dezbatere. În plus, procurorii vor putea fi învestiţi în funcţii de conducere pentru un mandat de 4 ani.

Proiectul de modificare şi completare a legilor justitiţiei lansat în dezbatere publică de minister, propune ca persoanele care au absolvit cursurile Institutului Naţional al Magistraturii şi vor să devină judecători sau procurori – să susţină un examen de verificare a cunoştinţelor şi un test psihologic.

În plus, procurorii vor putea fi învestiţi în funcţii de conducere în instituţiile de justiţie pe o durată de patru ani, cu posibilitatea reînvestirii în funcţie o singură dată.

Potrivit noilor modificări, dacă un absolvent nu promovează examenul de absolvire organizat de INM, acesta se poate prezenta la sesiunea pentru următoarea promoţie.

În cazul în care nu promovează examenul nici în cea de-a doua sesiune nu poate fi numit în funcţia pe care doreşte să o ocupe.
Proiectul de modificare şi completare a legilor justiţiei mai prevede ca, “anterior numirii lor ca judecători sau procurori stagiari, absolvenţii INM să fie verificaţi dacă au o bună reputaţie.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va hotărî ce înseamnă o buna reputaţie pe baza verificărilor efectuate de INM.