Confidenţialitate

Cei 29 de aliați NATO discută la summitul de la Bruxelles inclusiv despre situația din Marea Neagră

Miercuri, La Bruxelles, începe un nou summit NATO.

Pentru prima dată, la cererea României, va fi organizată și o reuniune distinctă, dedicată situației din Marea Neagră, la care vor participa alături de aliați, și Ucraina și Georgia.

De asemenea, cele 29 de state membre vor formaliza înființarea a încă două noi comandamente NATO, unul pentru forțele navale și unul pentru trupe terestre, astfel încât aliații să se deplaseze cât mai repede în caz de nevoie.

România s-a oferit și ea să găzduiască un al treilea nou comandament NATO, însă, deocamdată, aliații nu au luat o hotărâte în acest sens.

Până atunci, România încearcă să convingă aliații să trimită mai mulți militari în țara noastră în contextul amenințărilor repetate ale Rusiei.

Până la sfârșitul anului, România și-a propus să operaționalizeze Brigada Multinațională NATO de la Craiova, locație în care ar trebui să staționeze până la patru mii de militari, din care aproximativ jumătate sunt străini.

Înainte de începerea  summitului din Belgia, Anca Grădinaru l-a întrebat pe ministrul Apărării, Mihai Fifor, care sunt obiectivele României la acest summit.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Discutăm despre o prezentă tot mai agresivă a Federației Ruse la Marea Neagră, despre consolidarea acestei prezențe în Peninsula Crimeea și deja, dezvoltarea de capabilități extrem de importante în peninsulă care din păcate, nu mai îmbracă demult un caracter defensiv, ci mai degrabă, unul ofensiv”, a declarat ministrul Apărării despre includerea pe agenda a summitului a discuției legate de situația din Marea Neagră.

Summitul NATO din acest an va fi unul în urma căruia relațiile dintre aliații europeni și SUA ar putea fi redefinite.

Chiar înainte de a pleca către Belgia, Donald Trump a scris pe twitter că aliații europeni trebuie să plătească mai mult pentru propria securitate, în timp ce SUA ar trebui să-și reducă cheltuielile pentru apărarea celorlalți.

România se află printre puținele state care a crescut cheltuielile de apărare, iar anul viitor și-ar putea mări efectivele din Afganistan, spune la Europa FM, ministrul Apărării.

Secretarul  general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că miercuri seară  președintele SUA, Donald Trump, se va întâlni cu liderul rus Vladimir Putin.