Confidenţialitate

CEDO: Statul român trebuie să-i plătească 3.000 de euro unui bărbat, după ce o boală i s-a agravat în închisoare

Statul român a fost condamnat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și trebuie să plătească daune morale de 3.000 de euro unui bărbat de 43 de ani din Vrancea, pentru că boala de care suferea i s-a agravat în timp ce era încarcerat în penitenciarul Focșani.

Culiță Epure a demonstrat la CEDO că, din cauza condițiilor de detenție și a faptului că a fost lipsit de tratament medical a ajuns de la un grad de dizabilitate mediu la unul grav, care necesită un asistent personal.

Bărbatul a ajuns în închisoare în urma unui viol comis în 2014, iar din decembrie 2016 până în iunie 2019 a trecut prin trei închisori de maximă securitate, respectiv Focșani, Galați și Giurgiu.

În 2017, el a dat statul român în judecată pentru că nu a primit îngrijirea necesară, ceea ce a dus la deteriorarea substanțială a stării sale de sănătate.

Cât timp s-a aflat în închisoare s-a autoagresat de mai multe ori, pentru a i se acorda îngrijirile medicale reclamate, dar problema sa ar fi fost tratată superficial.

Atunci el a cerut să fie mutat din Penitenciarul Focșani sau să fie plasat într-un regim de închisoare mai puțin sever, dar cererile sale au fost respinse de instanță, pe motiv că nu a făcut dovada de bună purtare și a fost sancționat de mai multe ori.

Instanța a constatat că starea sa de sănătate s-a agravat în detenție, dar nu a fost nici eliberat condiționat, pentru că s-a considerat că reprezintă un risc, fiind predispus la infracțiuni cu violență.

CEDO a constatat încălcarea articolului privind interzicerea tratamentului inuman sau degradant din Convenţia europeană și că autoritățile au fost incapabile să răspundă adecvat nevoilor medicale ale bărbatului, în decursul a 3 ani și jumătate.

Bărbatul, confirmat între timp cu dizabilitate mintală permanentă şi severă, agravată în perioada detenției, urmează să primească de la statul român despăgubiri de 3.000 de euro.

  • Claudia Toader