CEDO condamnă statul român într-un caz de violenţă domestică

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat statul român la plata unor daune morale în valoare de 9.800 de euro pentru o femeie din Petroşani care, deşi a reclamat în repetate rânduri că este victima soţului său, nu a fost protejată de autorităţi.

În plus, individul nu a fost tras la răspundere pentru faptele sale.

CEDO a constatat încălcarea articolului 3 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, referitor la interzicerea tratamentrelor inumane sau degradante.

De asemenea, Curtea a constatat şi încălcarea articolului 14 al Convenţiei, referitor la interzicerea discriminării, coroborat cu articolul 3, întrucât violenţa în acest caz era bazată pe criteriu de gen.

Angelica Bălşan s-a plâns că, pe întreaga durată a căsniciei, bărbatul a agresat-o atât pe ea, cât şi pe cei patru copii.

În privinţa a trei acte de violenţă comise în 2007, tribunalul a decis definitiv să îl achite pe soţul agresor. Pentru alte cinci fapte similare, înregistrate în 2008, procurorii au decis să nu îl pună sub acuzare pe bărbat.

‘În cursul anchetei penale şi al procedurii judiciare, doamna Bălşan a continuat să semnaleze autorităţilor violenţele la care ar fi supus-o soţul său, avertizându-le că se teme pentru viaţa ei. Cu toate acestea, niciodată nu a fost luată nicio măsură concretă şi cererile de protecţie pe care le-a adresat instanţelor au rămas fără răspuns’, se arată într-un comunicat al CEDO.

Curtea a apreciat că violenţele fizice la care a fost supusă femeia de către soţ în mai multe rânduri şi rănile care i-au fost produse, aşa cum rezultă din rapoartele medicale şi ale Poliţiei, aveau nivelul de gravitate necesar aplicării articolului 3 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

CEDO ia act de statisticile oficiale conform cărora violenţa domestică este tolerată în România şi este percepută drept normală de majoritate. Mai mult, este posibil ca opinia publică să nu fie suficient de informată în legătură cu cadrul juridic care există în România în ceea ce priveşte eliminarea discriminării faţă de femei şi că femeile însele nu îşi cunosc drepturile.

În opinia CEDO, pasivitatea autorităţilor reflectă o atitudine discriminatorie.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS