Confidenţialitate

CEDO a obligat România la plata a 1,6 mil. euro despăgubiri pentru condițiile de detenție în 2016

Statul român a fost obligat să plătească peste 1,6 milioane de euro despăgubiri, în 2016, în cauzele în care a fost condamnat la CEDO pentru nerespectarea condițiilor de detenție, dublu față de perioada 1990-2015, potrivit datelor furnizate de Administrația Națională a Penitenciarelor .

“În anul 2016, în cauzele în care a fost condamnat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru nerespectarea condițiilor de detenție, statul româna fost obligat la plata unor despăgubiri în cuantum de 1.624.670 euro, dintr-un total înregistrat de 3.132.429 euro și 10.000 de franci elvețieni, în perioada 1990-2016″, se arată în raportul anual de activitate al ANP pentru 2016.

Astfel, anul trecut au fost comunicate de către Ministerul Finanțelor Publice un număr de 313 hotărâri de condamnare pronunțate de CEDO, față de 75 în anul 2015. În 2014 au fost înregistrate 29 de condamnări, 32 în 2013 și doar zece în 2012.

Directorul ANP, Marius Vulpe, a declarat, astăzi, la prezentarea raportului anual de activitate, că o lege a grațierii nu ar rezolva în totalitate problema supraaglomerării din penitenciare. În ceea ce privește condițiile insalubre din unele celule, Vulpe susține că este și vina deținuților care nu își țin camerele curate.

“Orice demers legal care reduce supraaglomerarea din penitenciare este benefic atât pentru deținuți, cât și pentru personalul din penitenciare. Gradul de aglomerare este de 144 la sută. Deficitul de locuri este de 8.500. (…) Pe statisticile pe care noi astăzi le avem, grațierea nu rezolvă în totalitate problema. Pe acest proiect nu se pot elibera 8.500 de persoane din penitenciare. Sunt soluții alternative, una dintre ele este acum în dezbatere, la Comisia Juridică din Senat, cea privind modificarea legii de executare a pedepslor, privind recursul acela în compensare, să se acorde un număr de zile reducere din pedeapsă deținuților care trăiesc în condiții de supraaglomerare. (…) Cu privire la condițiile insalubre, vom continua și în acest an, pentru că bugetul permite, continuarea reparațiilor curente în camerele de deținere. În plus și deținuții trebui să se îngrijească, ei trebuie să își facă curățenie în camere și când auziți de condiții insalubre să vă gândiți că sunt oameni care nici eu nu se îngrijesc și nici nu le poți impune foarte mult lucrul acesta. Sunt și deținuți foarte curați, foarte ordonați, își întrețin curățenia”, a declarat Marius Vulpe.

Pentru a putea rezolva o parte a problemei privind supraaglomerarea, Mariu Vulpe a anunțat un plan de investiții pentru 2017, care vizează în special problema locurilor de detenție din sudul țării.

“Principalele investiții pentru 2017 sunt două penitenciare pentru care avem sume alocate pentru studii de fezabilitate, Caracal și Berceni și după aceea sunt trei penitenciare, Deva, Codlea și Giurgiu, unde vom crea noi locuri de detenție și vom moderniza la Deva. În plus, mai avem patru locații unde vom crea noi locuri de deținere, dar nu în acest an. În acest an demarăm lucrările la Vaslui, Baia Mare, Târgu Mureș și la Codlea. (…) La cele două penitenciare nu vor începe lucrări efective, sunt alocați bani doar pentru două studii de fezabilitate. Dacă procesul de achiziție decurge normal și în câteva luni avem un aftfel de studiu, noi vom solivita Ministerului să parcurgem etapa următoare, licitarea proiectului și a achiziției. E clar că cele două penitenciare nu vor rezolva problema supraaglomerării în toată țara. Vor rezolva problema supraaglomerării din Sudul țării. Fiecare în parte are câte o mie de locuri”, a declarat Marius Vulpe.

Totodată, ANP are în vedere pentru anul în curs crearea de noi locuri de detenție în penitenciarele deja existente.