Ceasul astronomic din Praga va intra în restaurare

Dacă v-ați propus să vizitați Praga, trebuie să știți că renumitul ceas astronomic din Capitala Cehiei va intra în restaurare, începând cu luna mai, potrivit postului național de radio din Cehia.

Lucrările ar putea dura până în septembrie 2018 și vor costa 1,8 milioane de euro. Suma include și renovarea celebrului turn al Primăriei din centrul vechi.

În fața celebrului ceas din Praga, cu statui alegorice reprezentând virtuțile și viciile se strâng la fiecare oră sute de turiști pentru a-i vedea pe cei 12 apostoli defilând. Apoi, un cocoș de aur anunță ora, după care încep să bată clopotele ceasului.

Monumentul a suferit pagube însemnate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.  La ultima restaurare, au fost introduse roți zimțate de metal, în locul tradiționalilor tamburi de lemn, așa că specialiștii îi vor reda elementele originale și vor restaura mecanismul gotic al ceasului. Cadranul își va recupera culorile inițiale, menționate în documente din secolul al XIX-lea.

Odată cu restaurarea ceasului, va fi modernizat și Turnul Primăriei. Pe lângă repararea geamului, pentru a evita scurgerile de apă, vor fi modernizate iluminate și accesul în turn, pentru a face mult mai sigură urcarea. 

În fiecare an, celebrul Turn cu Ceas din centrul istoric al Capitalei Cehiei atrage 700.000 de vizitatori.

Cel mai cunoscut ceas astronomic din lume a fost conceput în 1380, are patru mecanisme automate și un cadran rotitor pe care se află cei 12 apostoli – scrie Agerpres.

Ceasul afișează timpul babilonian, timpul Boemiei vechi, timpul german și timpul sideral. Se pot descifra pe el fazele lunii și rotația soarelui prin constelația zodiacală. Cadranul calendaristic care se află dedesubtul orologiolului arată ziua din lună, ziua din săptămână, zilele de sărbătoare și prezintă picturi alegorice cu semnele zodiacale.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS