Confidenţialitate

Cea mai mare poartă maramureșeană din România

În comună Onceşti s-a ridicat joi cea mai mare poartă maramureșeană, din România. Aceasta are înălțimea de aproape 6 metri, iar suprafața zonei unde acest obiectiv a fost amplasat va fi de 27 de metri lățime și este în curs de amenajare.

Poarta maramureșeană a fost construită din lemn de stejar de către Vasile Pop, unul dintre cei mai mari sculptori din Bârsana, cunoscut în toată țara pentru bisericile, mănăstirile și porțile pe care le-a realizat.

El a fost ajutat de 6 muncitori.

Poarta a cărei construcție a început în urmă cu 6 luni, face parte dintr-un proiect dedicat Centenarului. Totodată, în data de 26 august 2018, la Oncești se va resfinţi biserica şi în aceeași zi se va celebra și “Ziua Dacilor Liberi“.

“Dacii liberi au fost opriți la graniţa județului Maramureș, dintre Vadu Izei și Oncesti, exact în acest loc unde am amplasat cea mai mare poartă maramureșeană din țară. Tot aici legenda spune că Regele Ludovic al XII-lea s-a oprit și și-a astâmpărat setea, la izvorul “Fântâna Craiului”. Ca urmare odată cu poarta pe care am amplasat-o astăzi aici, vom amenaja și un izvor, va exista și o terasă și un foișor fiecare a câte 6 metri, unde turiștii se vor putea opri la intrarea în comună” a declarat Matei Godja, primarul comunei Onceşti.

Poarta este amplasată pe stâlpi de câte 80 de centimetri înaltime, iar cu tot cu foişor şi terasă ajunge la 27 de metri lătime, valoarea investiției ridicându-se la circa 280.000 lei, din care aproape jumătate s-au alocat pentru poarta maramureșeană.

“Poarta maramureșeană” în general este construită pe trei stâlpi şi un “fruntar” (pragul de sus al porţii) şi are “hăizaşul” (acoperişul) acoperit cu şindrilă. Adesea este comparată cu un “arc de triumf”.

Istoricii spun că porţile erau un privilegiu al familiilor boierești de neam mare și numai ei puteau să își ridice porți înalte în fața gospodăriilor. Pentru țăranul maramureșean trecerea pe sub poartă simbolizează o transformare.