Confidenţialitate

Cea mai mare perlă naturală de apă dulce, vândută la licitaţie

Aparţinând odinioară împărătesei Ecaterina a II-a a Rusiei, cea mai mare perlă naturală de apă dulce cunoscută a fost vândută la licitaţie în Olanda, relatează Agerpres, care citează AFP.

Prețul de achiziție a fost de 320.000 de euro, a anunţat casa de licitaţii Venduehuis pe site-ul său de internet la finalul şedinţei.

Cunoscută sub numele “Sleeping Lion Pearl” (Perla leului adormit – n.r.) din cauza formei sale, perla de aproape şapte centimetri lungime şi cu o greutate de circa 120 de grame s-a format probabil în prima jumătate a secolului al XVIII-lea în apele chineze, poate chiar în Fluviul Perlelor sau Sitzian, care se varsă în Marea Chinei de Sud.

Potrivit casei de licitaţii, este una dintre cele mai mari trei perle naturale cunoscute, de apă dulce sau de apă sărată.

Perla a fost cumpărată de un comerciant japonez.

Spre 1765, perla a fosta transportată până în Batavia, astăzi Jakarta, de un negustor olandez.

Treisprezece ani mai târziu, ea a fost vândută la licitaţie la Amsterdam şi achiziţionată de Ecaterina cea Mare a Rusiei, a explicat casa Venduehuis într-un comunicat.

Împărăteasa a păstrat perla în Palatul Ermitaj din Sankt Petersburg până în 1796. În perioada tulburată care a urmat morții suveranei, ea a dispărut, apoi a fost descoperită în Polonia.

Perla a fost achiziţionată în 1865 de un artizan olandez şi a rămas în familia sa timp de generaţii, achiziţionată ulterior, în 1979, de “Societatea pentru perle din Amsterdam” în scopul cercetării istorice.