Confidenţialitate

Cea mai mare explozie cosmică observată vreodată de cercetători

Cea mai mare explozie cosmică descoperită vreodată de către cercetători a fost atât de puternică încât a lăsat în urma sa o gaură de dimensiunile a „15 galaxii asemănătoare Căii Lactee”, scrie CNN.

Erupția ar fi provenit de la o gaură neagră supermasivă, aflată la aproximativ 390 de milioane de ani-lumină depărtare de Pământ.

Autorul principal al studiului, Simona Giancintucii, de la Laboratorul de Cercetări Navale din Washington DC, a descris explozia ca fiind versiunea astronomică a erupției devastatoare a vulcanului Saint Helens din anul 1980.

„O diferență crucială este că în acest crater ar putea încăpea 15 de galaxii asemenătoare Căii Lactee”, a spus Giancintucii.

Super-roiurile de galaxii sunt printre cele mai mari structuri din univers, acestea conținând mii de alte galaxii individuale, materie întunecată și gaz fierbinte. În centrul lui Ophiuchus există o galaxie mare care conține o gaură neagră supermasivă cu o masă echivalentă a 10 milioane de sori.

Cercetătorii cred că explozia s-ar fi produs ca urmare a unei acumulări bruște de gaz în gaura neagră, cel mai probabil după ce o galaxie ar fi „căzut” în centrul super-roiului.

(sursa foto: Harvard Center for Astrophysics)