Cea mai batrana supravietuitoare a Holocaustului, a murit (AUDIO)

Este vorba o pianistă evreică din Praga

Cea mai în vârstă supraviețuitoare a Holocaustului – o pianistă evreică din Praga – a murit la vârsta de 110 ani.

Viața ei a devenit subiectul unui film documentar nominalizat anul acesta la Oscar. Intitulat Doamna de la numărul 6, filmul va concura duminică pentru celebra statuetă.

Fiecare zi pe care o trăim este frumoasă! – spune Alice Herz-Sommer, după anii petrecuți în lagărul de concentrare de la Terezin, din fosta Cehoslovacie. Născută în 1903, la Praga, într-o familie de evrei, Alice a fost mereu pasionată de muzică.

Iar pasiunea ei pentru muzică i-a salvat viața. În 1943, a fost deportată într-un lagăr alături de fiul ei. Pentru că știa să cânte la pian, timp de 2 ani, a ținut în fiecare seară concerte pentru gardieni și deținuți.

Știam că dacă o să cânt, sunt salvată. Când cânți, nimic nu poate fi atât de greu – a mărturisit Alice în documentarul The Lady in Number 6, nominalizat la Oscar la categoria scurtmetraj.

În 1945, ea a fost eliberată de armata sovietică. E emigrat apoi în Israel, unde a fost profesoară la Conservator, apoi s-a mutat în Marea Britanie.

Cel de-al doilea război mondial i-au răpit soțul și mama, iar în 2001, și-a pierdut și fiul. Dar ea a văzut fiecare zi ca pe un dar, pentru că muzica i-a dat putere.