CE va declansa o ancheta oficiala privind situatia studentilor romani din Marea Britanie

Este vorba despre decizia luată de Londra de a suspenda împrumuturile de întreținere pentru tinerii români și bulgari care studiază în Regatul Unit.

Ancheta Comisiei Europene vine la mai bine de o lună de la o solicitare formulată de europarlamentarul român Renate Weber. Comisarul european pentru Educaţie, Androulla Vassiliou, i-a răspuns europarlamentarului că, la o primă vedere, măsura luată de britanici nu încalcă drepturile cetăţenilor, ci este una ‘temporară şi administrativă cu scopul de a răspunde unei îngrijorări privind creşterea bruscă a numărului de aplicaţii pentru împrumuturile de întreţinere’.

Totuși, investigația nu se va opri aici. Prin urmare, Comisia Europeană va cere explicaţii suplimentare autorităţilor de la Londra.

În noiembrie anul trecut, autorităţile britanice au decis să suspende împrumuturile pentru întreţinere pentru studenţii din statele membre UE. Decizia a coincis cu isteria declanșată de unele publicații britanice privind valul de imigranți care ar urma să ajungă în Regatul Unit după 1 ianuarie 2014, odată cu deschiderea pieței muncii pentru români și bulgari.