Confidenţialitate

Ce trebuie să știi dacă vrei să faci sport de performanță? (P)

Urmarea unei cariere de sportiv profesionist implică asumarea unui program de pregătire profesională strict, astfel încât valoarea atletului în competiții să poată oferi premisele pentru performanță. Dacă ești tentat să practici un sport la nivel PRO, acest articol este pentru tine!

Descoperim împreună cele mai importante sfaturi ale sportivilor de performanță pentru cei care îți doresc o astfel de cale în viață, începând cu sacrificiile făcute de-a lungul carierei și finalizând cu pregătirea fizică efectivă, adaptată specificului sportului pe care îl practică.

Sportul de performanță presupune sacrificii

Atleții care urcă pe podium înțeleg importanța unui stil de viață dedicat sportului, ce implică de foarte multe ori alegeri pe care alții le-ar putea numi “sacrificii”, pentru atingerea performanțelor. Disciplina reprezintă un pilon esențial pe care se poate construi o carieră sportivă la cel mai înalt nivel, descrisă de competitivitate și consolidarea unei poziții de învingător, pe termen lung.

De cele mai multe ori, marii atleți ai lumii urmează o dietă strictă, au un program de antrenamente extrem de solicitant, renunță la vicii și chiar își pot restrânge semnificativ cercul de cunoștințe și prieteni, pentru a se putea dedica în totalitate sportului pe care îl iubesc. De asemenea, în cazul lor, prezența pe rețelele de social media este redusă semnificativ.

Dorința de a deveni campion face diferența

Toate aceste sacrificii sunt realizate pe baza unei dorințe de câștiga medalii în sportul pe care îl practică. Un sportiv de performanță pare ca are înnăscută dorința de a obține cele mai bune rezultate, însă această mentalitate este de cele mai multe ori formată de la o vârstă fragedă.

Mediul în care crește și șansa de a fi pregătit de antrenorul potrivit sunt factori esențiali, în acest context. Cei mai mari sportivi ai Globului au fost inspirați de figuri marcante pentru viața lor, dar mai important, pentru cariera pe care au urmat-o. Spiritul de învingător face diferența pe teren, dar și în cadrul vieții extrasportive a unui sportiv aflat la cel mai ridicat nivel competițional.

Sporturile individuale vs cele de echipă

Dacă îți dorești să urmezi o carieră în sport, este important să alegi o activitate fizică potrivită pentru felul tău de a fi, astfel încât să poți obține cele mai bune rezultate. Nu ne referim aici la dinamica unei discipline sportive, ci la impactul pe care sporturile individuale, sau cele de echipă, îl au asupra unui jucător. Fiecare categorie influențează în mod diferit un atlet:

Sporturile de echipa sunt dedicate celor care înțeleg importanța unui efort colectiv pentru atingerea obiectivelor comune. Mai mult decât atât, sunt dedicate celor care pot fi esențiali pe o anumită poziție-cheie din teren, dar care știu în același timp faptul că nu ar fi la fel de eficienți in teren, dacă ar juca pe un alt post din echipă.

Sportivii campioni în sporturi individuale se antrenează intens, pentru a-și îmbunătăți aptitudinile fizice pe mai multe niveluri, în lipsa unor coechipieri care ar putea suplini anumite roluri. De cele mai multe ori, sporturile individuale se aleg încă de la o vârstă fragedă, iar valoarea unui jucător se bazează de regulă pe relația formată în timp cu antrenorul său.

Viața sportivă nu este ferită de accidentări

Riscurile de accidentare sunt prezente în orice tip de sport practicat la nivel profesionist. Contactul cu adversarii, epuizarea organismului, traumele fizice aflate în proces de refacere sau chiar și o dietă improprie, se numără printre cele mai frecvente cauze ale unei accidentări.

Membrele inferioare, mușchii gâtului sau cei ai spatelui, articulațiile umerilor și de la nivelul coatelor sunt zonele afectate cel mai des, în cazul sportivilor de performanță. În acest context, tratamentul și recuperarea sunt esențiale pentru a putea spera la o revenire în teren, dacă acest lucru este posibil (în funcție de complexitatea patologiei).

Din fericire, tehnica medicală specifică și soluțiile de recuperare dezvoltate în prezent promit rezultate foarte bune, astfel încât orice sportiv de performanță să aibă șansa unei refaceri cu rezultate foarte bune. Intră pe site și cumpara de la Ina Medical Sport soluțiile pentru refacere dedicate sportivilor de performanță, astfel încât recuperarea fizică să fie urmată corespunzător.

Ina Medical Sport îți pune la dispoziție soluții pentru kinetoterapie și fizioterapie, orteze și alte produse din sfera tehnicii medicale de sprijin, ideale pentru un sportiv aflat în plin proces de recuperare fizică. Explorează oferta prezentă acum pe site, profită acum de cele mai bune prețuri la produsele de care ești interesat și asigură-te că redevii apt pentru sportul practicat!

Foto: Shutterstock