Confidenţialitate

Ce spun liderii politici după vizita președintelui Iohannis la Casa Albă

Preşedintele Camerei Deputaţilor și lider al PSD, Liviu Dragnea, salută, într-o postare pe Facebook, ”faptul că parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii se întăreşte” precizând că alocarea a 2% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru Apărare a adus rezultate ”concrete”.

Salut faptul că parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii se întăreşte! Iată cum consensul naţional privind alocarea celor 2% din PIB pentru Apărare a dus la rezultate concrete”. ”Sper ca parteneriatul strategic cu SUA să aibă efecte şi în plan economic”,a scris Liviu Dragnea pe Facebook.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a mulţumit, vineri seară, României pentru faptul că a participat activ la coaliţia împotriva terorismului şi a salutat eforturile depuse de România pentru creşterea finanţării Apărării.

Mulţumesc poporului român pentru contribuţia la apărarea comună şi pentru lupta împotriva ameninţării malefice a terorismului. A trecut prin mari dificultăţi şi a făcut un drum lung şi a făcut multe. România a fost un membru valoros al coaliţiei împotriva ISIS şi este al patrulea contributor cu trupe în Afganistan. 23 dintre cetăţenii voştri au plătit preţul suprem şi America le onorează sacrificiul”, a spus Trump.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a apreciat fermitatea lui Trump,luna trecută la summitul NATO de la Bruxelles, când miliardarul republican le-a cerut aliaţilor să plătească retroactiv pentru anii în care nu au atins ţinta de 2% din PIB pentru cheltuieli de Apărare, deoarece NATO este cea mai puternică alianţă din lume, iar dacă vor să o păstreze aşa, trebuie să aloce fondurile necesare.

NATO se bazează pe valori, dar este în final o alianţă militară, cheltuielile militare sunt complicate […] şi este nevoie de mulţi bani”, a precizat Iohannis.

De asemenea, preşedintele român a menţionat că povara finanţării alianţei militare trebuie să fie împărţită în mod egal de toate ţările membre, pentru a păstra poziţia de cea mai puternică alianţă internaţională pentru NATO.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu a făcut referire la faptul că președintele american a lăudat lupta anticorupție din România.

Donald Trump a spus: Domnul preşedinte, vrea să aplaud curajul dv., eforturile curajoase ale României de a combate corupţia şi de a apăra domnia legii. Acest efort este necesar pentru a crea un mediu în care comerţul să înflorească şi oamenii să prospere”. ”Sprijinim foarte mult România şi această luptă împotriva corupţiei. A făcut o treabă extraordinară (Iohannis – n. red) Ştim ce s-a întâmplat, iar el o să câştige această luptă şi are sprijinul nostru”, a mai spus Trump.

Referitor la aceste afirmații, președintele ALDE spune într-un comunicat: ”Din discursul preşedintelui Trump, am reţinut în mod deosebit remarca privind lupta anticorupţie şi pentru un stat de drept, care se desfăşoară la noi în ţară. Este un punct de vedere pe care l-am susţinut permanent şi pe care-l susţin în continuare. Aşa cum am subliniat în repetate rânduri, corupţia nu s-a manifestat la noi doar în domeniul financiar. Cea mai gravă formă de corupţie este corupţia generată de abuzul de putere manifestat la nivelul conducerii unor instituţii”.

Lupta noastră cu corupţia trebuie să se focalizeze mai mult ca oricând pe cei care au transformat lupta anticorupţie într-un instrument politic împotriva adversarilor, împotriva democraţiei, a drepturilor Omului, devenind astfel ei înşişi corupţi”, consideră preşedintele ALDE.

Întâlnirea dintre preşedinţii României şi SUA este un reper politic foarte important, dar nu reprezintă un panaceu pentru provocările cu care ne confruntăm la noi acasă”, a conchis Tăriceanu.

La rândul său, ”USR apreciază sprijinul administraţiei americane pentru continuarea luptei anti-corupţie şi susţinerea statului de drept în România. Acest mesaj de sprijin, transmis cu ocazia vizitei preşedintelui Klaus Iohannis în SUA, prevesteşte sfârşitul coaliţiei PSD – ALDE. Prin susţinerea eforturilor forţelor reformiste, SUA descurajează în mod clar tentativele actualei majorităţi PSD-ALDE de a face reversibile progresele înregistrate în justiţie şi în lupta împotriva corupţiei în ultimii ani şi de a discredita nişte instituţii care sunt model de bune practici la nivelul internaţional”, se arată într-un comunicat al USR, intitulat ”Sfârşitul coaliţiei PSD-ALDE anunţat la Casa Albă”.

Importanţa vizitei este arătată de faptul că preşedintele Iohannis este al patrulea lider UE invitat la Casa Albă de către preşedintele Donald Trump şi de aprecierea arătată faţă de angajamentul României de a aloca 2% din PIB pentru apărare. ”USR va monitoriza respectarea acestui angajament, în condiţiile de risc introduse de politica opacă şi ineficientă a Guvernului Grindeanu şi PSD”.

 
Fostul premier Dacian Cioloş consideră că vizita preşedintelui Klaus Iohannis în SUA a demonstrat că “România este relevantă în lume prin cei care construiesc şi care susţin valori. Preşedintele Iohannis a demonstrat asta şi prin recenta vizită în SUA“, scrie Cioloş pe Facebook. El se declară convins că este un nou început “pentru acea Românie care merge înainte şi care este ascultată în lume, pentru că îşi asumă cu hotărâre valori pe care construieşte bunăstare”. El adresează un avertisment celor care “inventează praguri”.
Sper că aceia care se încăpăţânează să aibă propria interpretare a anti-corupţiei, inventând “praguri”, să se gândească de două ori înainte să o ia pe acea cale“, declară Dacian Cioloş, referindu-se la discuţiile pe tema impunerii unui prag valoric sub care abuzul în serviciu să nu fie considerat infracţiune.