CE sprijină inițiativa internațională pentru un comerț facil cu produse medicale

Criza mondială actuală provocată de coronavirus a evidențiat necesitatea unui răspuns colectiv din partea comunității internaționale în vederea consolidării pregătirii pentru această criză și pentru alte crize viitoare.

În urma unei prime discuții în rândul miniștrilor UE, comisarul pentru comerț, Phil Hogan, a prezentat unui grup de parteneri ai Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) ideile Comisiei Europene privind o inițiativă internațională de facilitare a comerțului cu produse medicale.

Aceste idei, care se integrează în dezbaterea actuală internațională legată de modalitățile de facilitare a accesului la produse farmaceutice și medicale la prețuri accesibile și de evitare a perturbărilor schimburilor comerciale în perioade de criză, ar putea face parte dintr-un acord internațional deschis tuturor membrilor OMC.

„Obiectivul este de a face lanțurile de aprovizionare mai rezistente și mai diversificate și de a sprijini eforturile de constituire a unor rezerve strategice de echipamente critice. Aceasta este o provocare globală care necesită soluții globale; prin urmare, suntem hotărâți să colaborăm cu parteneri care împărtășesc aceeași viziune pentru a atinge obiectivele respective”, a declarat comisarul Phil Hogan.

Un viitor acord ar putea facilita comerțul cu produse medicale și ar putea contribui la o mai mare pregătire la nivel mondial pentru alte șocuri viitoare în domeniul sanitar prin:

  • eliminarea taxelor vamale pentru produsele farmaceutice și medicale
  • instituirea unui sistem de cooperare globală în vremuri de criză sanitară care să acopere aspecte precum restricțiile la import și export, vama și tranzitul, achizițiile publice și transparența
  • îmbunătățirea normelor actuale ale OMC aplicabile comerțului cu bunuri esențiale.

Printre chestiunile discutate în rândul miniștrilor comerțului din Grupul Ottawa se numără transparența măsurilor legate de comerț adoptate ca răspuns la pandemia de COVID-19 și înregistrarea de progrese în ceea ce privește negocierile multilaterale legate de comerțul electronic.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS