Confidenţialitate

CE somează 8 state, inclusiv România, să aplice normele privind combustibilii alternativi

Comisia Europeană a trimis joi un aviz motivat unor 7 state membre, între care şi România, solicitându-le să îşi notifice cadrul naţional de politică bazat pe normele UE privind instalarea infrastructurii pentru combustibilii alternativi.

Celelalte state sunt Grecia, Irlanda, Malta, Polonia, Slovenia şi Marea Britanie.

În plus, Comisia a decis să trimită o scrisoare de punere în întârziere Suediei, care a notificat un cadru naţional de politică ce nu conţine elementele minime cerute de directivă.

Cadrul naţional de politică este principalul instrument prevăzut de directivă pentru a asigura crearea unor infrastructuri suficiente pentru combustibili alternativi, inclusiv a unor puncte de reîncărcare pentru vehiculele electrice şi a unor puncte de realimentare cu gaz natural şi hidrogen, şi pentru a evita fragmentarea pieţei interne, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Accelerarea instalării infrastructurii pentru combustibili alternativi este esenţială pentru a le oferi tuturor europenilor o mobilitate ecologică şi competitivă, aşa cum a stabilit Comisia în pachetul ”Europa în mişcare”, adoptat în mai 2017.

Cele şapte 7 state membre care au primit aviz motivat au la dispoziţie două luni pentru a-şi îndeplini obligaţiile care le revin în temeiul directivei; în caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a UE cu privire la acest caz.