Confidenţialitate

Ce se întâmplă de Ziua Culturii Naţionale la TVR

Vineri, 15 ianuarie, se împlinesc 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu şi postul public anunță că va sărbători Ziua Culturii Naţionale prin programe speciale la TVR1, TVR2, TVR3, TVR Internaţional şi TVR MOLDOVA .

”Porumbescu, Mateevici, Blaga. Personalităţi culturale în România Mare”, transmisiune programată de la ora 17.00 la TVR1, TVR3, TVRi şi TVR MOLDOVA,  aduce un triplex Suceava-Alba Iulia-Chişinău. Evenimentul va omagia trei mari personalităţi ale culturii române: Ciprian Porumbescu, Lucian Blaga, Alexe Mateevici. Oameni de cultură şi nu numai se vor reuni, prin intermediul postului TVR Iaşi, pentru a marca Ziua Culturii Naţionale aducând în prim plan pe cele trei personalităţi şi opera lor.

De la ora 19.00, la TVR 3 este programat evenimentul organizat de Academia Română în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“ la Ateneul Român.

Despre importanța acestei sărbători culturale și despre rolul ei simbolic în păstrarea și cultivarea identității naționale vor vorbi acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Eugen Simion, președintele Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române și inițiator al Zilei Culturii Naționale, și acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și președintele Secției de Arte, Arhitectură și Audio-Vizual. Alocuțiunile vor fi urmate de un concert susținut de Filarmonica „George Enescu“, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. În program lucrări de: Ludwig van Beethoven, George Enescu, Doru Popovici, Constantin Silvestri, Bela Bartok, Dan Dediu.

De la 21.10, TVR 1 şi TVR MOLDOVA transmit Concertul eveniment “Ziua Culturii Nationale – 15 ianuarie 2021” organizat de Ministerul Culturii și Centrul Național de Artă Tinerimea Română la Ateneul Român, în parteneriat cu Guvernul Romaniei, Ministerul Culturii, SRR şi Televiziunea Română.

Orchestra Română de Tineret şi dirijorul Cristian Mandeal au pregătit un repertoriu divers cu lucrări semnate de George Enescu, Bela Bartok şi Sabin Păutza, dar şi cu piese moderne, interpretate împreună cu Direcția 5, sub bagheta dirijorilor Ionel și Andrei Tudor. Nu vor lipsi momente lirice în care actorul Adrian Păduraru, prezentatorul evenimentului, va recita din creaţia eminesciană.

De Ziua Culturii Naţionale, în afară de evenimentele programate la 17.00 şi 21.10, TVR 1 readuce de la ora 12.00 programul special ”Vremuri şi discursuri”, cu fragmente din publicistica lui Mihai Eminescu şi ne vom aminti versurile Glossei eminesciene în lectura actorului Marius Bodochi.

La TVR 2 şi TVR Internaţional, pe întreg parcursul zilei de 15 ianuarie, Poesis ne aduce bijuterii din lirica eminesciană în interpretări valoroase: Adela Mărculescu, Mihail Sadoveanu, Leopoldina Bălănuţă, Dan Nuţu, Magda Popovici şi Victor Rebengiuc, Mircea Albulescu şi Ion Caramitru.

De Ziua Culturii Naţionale, TVR 2 a programat de la ora 14.00 (cu difuzare pe TVR MOLDOVA de la ora 15.00) documentarul ”Al patrulea gong – Apel la supravieţuire”, semnat de Elena Dinu. Este un semnal de alarmă al oamenilor de teatru din ţară care în 2020 s-au văzut rămaşi fără activitate, fără obiectul artei şi unii chiar şi fără venituri.
Seara, de la ora 18.18, la TVR 2 este programată premiera filmului ”Cufărul lui Eminescu”– un documentar realizat în 2019 cu participarea extraordinară a academicianului Alexandru Surdu și a actorului Ion Caramitru (filmul este programat şi la TVR MOLDOVA de la 13.30 iar la TVRi de la ora 15.00).