Confidenţialitate

CE propune un sprijin financiar de 4 miliarde de euro pentru România

Comisia Europeană a prezentat Consiliului UE propuneri de acordare de sprijin financiar în valoare de 81,4 miliarde de euro pe fondul pandemiei.

Măsura trebuie astfel aprobată de Consiliu.

România ar urma astfel să primească 4 miliarde de euro.

„Odată ce Consiliul a aprobat aceste propuneri, sprijinul financiar va fi furnizat sub formă de împrumuturi acordate în condiții avantajoase de UE statelor membre. Aceste împrumuturi vor ajuta statele membre să facă față creșterilor bruște ale cheltuielilor publice pentru menținerea locurilor de muncă.

Vor ajuta statele membre să acopere costurile legate direct de finanțarea sistemelor naționale de șomaj tehnic și a altor măsuri similare puse în aplicare ca răspuns la pandemia de coronavirus, în special pentru lucrătorii independenți”, se arată într-un comunicat al CE.

Comisia propune Consiliului să aprobe acordarea de sprijin financiar după cum urmează:

România- 4 miliarde de euro, Bulgaria- 511 milioane de euro, Cehia- 2 miliarde de euro, Grecia- 2,7 miliarde de euro, Spania- 21,3 miliarde de euro, Croația- 1 miliard de euro, Italia- 27,4 miliarde de euro, Cipru- 479 milioane de euro, Letonia- 192 milioane de euro, Lituania- 602 milioane de euro, Malta- 244 de milioane de euro, Polonia- 11,2 miliarde de euro, Belgia- 7,8 miliarde de euro, Slovacia- 631 de milioane de euro, Slovenia- 1,1 miliarde de euro.